Vajúdás – A saját ritmusod

Amíg tested a saját tempójában tud dolgozni, az agyadban olyan összetett hatású hormonkoktél szabadul fel, mely sajátos, módosult tudatállapotot idéz elő. Érzékeid kiélesednek, figyelmed a saját testi és érzelmi folyamataidra, szubjektív élményeidre, a megélést könnyítő, és a szülést segítő érzelmeidre összpontosul.

Más lehet a helyzet akkor, ha oxitocin infúzió is kapsz. Beavatkozásoktól mentes szülés során a méhösszehúzódások között van néhány percnyi szünet a megpihenésre, bátorsággyűjtésre. Oxitocin infúzió mellett viszont gyakran egybefolynak a fájások, és általában intenzívebb fájdalomérzettel is járhatnak.

Természetesen van olyan helyzet, mikor kifejezetten áldás az oxitocin infúzió lehetősége. A háborítatlanság iránt elkötelezett szaksegítők ezekben, és csakis ezekben az esetekben alkalmazzák. Azonban sajnos egyes kórházakban “szokás” bekötni szinte minden esetben a tágulás egy bizonyos pontján, akkor is ha jól van az anya és a baba, és szépen halad(na) a tágulás magától is. Mint minden beavatkozást, ezt is jogod van visszautasítani, de jobb olyan helyszínt választani és olyan szaksegítőket találni, akik maguk is így gondolkodnak. “Harcra kész” lelki állapotban nehezen indulnak be a szülést segítő hormonok.

Érdekel néhány ötlet, ami megédesítheti a vajúdást? – olvasd el ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások