Tejallergia – Meg lehet előzni?

Történtek kísérletek, melyek azt vizsgálták, vajon csökkenti-e az allergia későbbi kialakulását a babánál, ha az édesanya a várandósság illetve a szülést követő első hónapokban mellőzi a tejtermékek fogyasztását. Nem igazolódott be a feltételezés, ezért a mai szakmai ajánlás az, hogy diétázni csak akkor érdemes, ha konkrét tünetet produkál a gyermek. A legújabb kutatások arra hajlanak, hogy a korai, kis mennyiségben való bevezetés növelheti is a védelmet – számol be az eredményekről dr. Korausz Etelka.

Korábban azt feltételeztük, hogy az a szerencsés, ha minél később találkozik tejjel a csecsemő. Mára ez megdőlni látszik – avat be a legújabb fejleményekbe dr. Csoszánszki Noémi. – Ezzel együtt továbbra is azt valljuk, hogy az anyatejnek védő funkciója lehet többek között a táplálékallergiákkal szemben is.

Szerencsés, ha már az anyatejen keresztül megismerkedhet a tehéntejfehérjével a baba, majd ha csak lehet, szoptatás mellett kóstolgassa majd közvetlenül is a tejtermékeket, ha eljön az ideje. Az anyatej különösen fontos a tehéntejre érzékeny babáknak. Szigorú anyai diéta mellett fenntartható a szoptatás ilyen esetekben is, sőt kívánatos is, hogy fennmaradjon, amíg csak lehet.

Olvasd el – Tejallergiáról mindenkinek – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT! http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Hozzászólások