6 kérdés a PCOS-ről

A nátháról gyakran mondják, hogy hétfejű sárkány, mivel számos eltérő ok állhat ugyanazon tünetegyüttes mögött. Ha a nátha hétfejű, akkor a policisztás ovárium szindróma (PCOS) az ezerarcú boszorkány, mivel rengeteg, nehezen összekapcsolható tünet utalhat egyazon betegségre. A kórkép átlagosan minden 10. nőt érint. Ez csak hazánkban több százezer érintettet jelenthet, míg a kezelt esetek száma ennek csupán a töredéke.

Szerző: Dr. Zeller Zsófia

PCO, PCOS. Mit jelentenek ezek a betűszavak?

 A PCO jelenti a policisztás ováriumot, ami legalább a nők negyedénél előfordulhat. Ilyenkor a peteérés és a menstruációs ciklus valamilyen okból nem zajlik le rendesen, a petefészekben pedig sok apró, az érési folyamatban megrekedt tüsző látható, amitől a petefészek felszíne úgy nézhet ki, mint egy szőlőfürt. A 2000-es évek elejéig az orvostudomány ezt az állapotot a petefészek elszigetelt betegségének tekintette.

A PCO szindróma (PCOS) tulajdonképpen egy megtévesztő és pontatlan elnevezés, hiszen ma már tudjuk, hogy teljesen normális petefészekkel is lehet valaki PCOS-es. Sőt, akinek policisztás ováriuma van, sem feltétlenül PCO szindrómás is, hiszen a PCO 25 százalékos előfordulási gyakoriságával szemben csupán minden tizedik nőnél alakul ki a szindróma.

Valójában ez egy sokkal komplexebb betegség: összetett anyagcsere-problémát takar, és rengeteg különféle tünete közül az egyik lehet a policisztás ovárium. Tünet lehet a vékony szálú, gyorsan zsírosodó haj, a fokozott, néha már-már férfias típusú hajhullás, az erős szőrnövekedés, az áll vonalában, vállon, háton pattanásos, zsíros bőr, de az alvási apnoé, a depresszióra való fokozott hajlam, a kóros hastájéki elhízás vagy a kifejezett soványság és a kontrollálhatatlan édességvágy is mind-mind utalhatnak a szindróma jelenlétére.

Mi okozhatja a betegséget?

Az orvostudomány mai felfogása szerint legvalószínűbb, hogy a szénhidrát-anyagcsere zavara, pontosabban az inzulin rezisztencia (IR) okozza a PCOS-t. Inzulin rezisztenciának nevezzük, mikor a sejtek a megfelelő vércukor és inzulin szint ellenére is éheznek, mivel a tápláló cukrok sejtekbe kerüléséért felelős hormon nem képes elég erősen kötődni a sejtek felszínén képződő receptorokhoz. Így aztán a megfelelő ellátás érdekében még több inzulin termelődik, ami pedig stresszhormonként viselkedik a szervezetben.

Miért nehéz a betegség diagnosztizálása?

A jellegtelen és sokféle tünet összekapcsolása nem egyszerű feladat, ezért fordulhat elő, hogy a valójában IR-es nőknél sok esetben nem „fedezik fel” a cukorháztartás zavarát, így nem találnak magyarázatot a PCOS-ükre sem. Ugyanakkor az inzulin rezisztenciára való hajlamot sokkal többen hordozzák magukban, mint ahányan PCOS-ben szenvednek. A PCOS-es laboreredmények eltérései minimálisak, hozzáértő szem kell ahhoz, hogy valaki tudjon olvasni a számok között és a megfelelő klinikai tünetek után kutasson. A tévhittel ellentétben vékony testalkatú nőket is érinthet a kórkép, akik kifejezett hátránnyal indulnak, mert esetükben kevés orvos veszi komolyan fontolóra az IR lehetőségét.

Milyen nehézségek léphetnek fel a várandósság során?

Sok nő esetében az első probléma, amivel szembesülnek, hogy nehezebben érkezik a gyermekáldás, mivel – bár korábban menstruációs zavarok is előfordulhattak -, azokat könnyű szájon át szedhető fogamzásgátlókkal elnyomni. Fontos tudni, hogy önmagában a PCOS nem egyenlő a meddőséggel, sőt akár a spontán fogamzás is lehetséges, de a kezeletlen PCOS-ben szenvedő pácienseknél nagyobb a korai vetélés veszélye. Bár csak a PCOS komplex kezelése jelenthet hatékony megoldást a problémára, mégis sokan ebben a fázisban még csak a tüneti kezelésig, azaz a mesterséges megtermékenyítésig jutnak el. A betegség, és az azt kiváltó IR azonban a terhesség során tovább romolhat, így nagyobb a korai vetélés, a terhességi diabétesz, a terhességi toxémia és a koraszülés esélye is. Mivel a mesterséges beavatkozás következtében gyakoribbak az ikerterhességek, ebből adódóan is több szövődmény fordulhat elő a várandósság és a szülés során.

Bár mindez elsőre nagyon veszélyesnek hangzik, az a tapasztalat, hogy amennyiben a PCOS-t a megfelelő táplálkozás, a rendszeres mozgás, a gyógyszeres rásegítés és a pszichés támogatás segítségével megfelelően karbantartják és a hormonok egyensúlya helyreáll, akkor semmivel nem veszélyesebb egy PCOS-es anya várandóssága egy átlagos várandósságnál. Természetesen plusz figyelmet igényelnek az esetlegesen kialakuló hiányállapotok, valamint érdemes ellenőrizni a progeszteron-szintet és rendszeresen figyelni a pajzsmirigy működését is. Fokozottan oda kell figyelni a táplálkozásunkra, az étrendet, amennyire csak lehetséges várandósan is tartani kell és érdemes fizikálisan is aktívnak maradni.

Kell-e valamire külön figyelni a szülés során?

 Egy IR-es kismama esetében, ha lehet, még az átlagosnál is fontosabb, hogy az egyéni szükségleteit leginkább figyelembe vevő környezetben hozhassa világra a gyermekét. Egy olyan anya esetében, akinek „normál üzemmódban” is három óránként táplálnia kell a szervezetét, különösen megterhelő lehet, ha 12-24 órára eltiltják az evéstől, miközben a teste éppen élete legnagyobb feladatát végzi.

Milyen a gyermekágyas időszak a PCOS-es anyák számára?

 A PCOS miatt nem kell extra nehézségekre készülni, ez is csupán egy a sok tényező közül, amire figyelni kell. Érdemes a diétát mielőbb folytatni, fontos figyelni a megfelelő alapanyagokra és a rendszerességre. Azt, hogy valaki tud-e szoptatni, a PCOS önmagában nem befolyásolja, de gondolni kell arra is, hogy a szoptatáshoz többlet energia kell. Ilyenkor 200-220 gramm körüli a szénhidrát szükséglet, amit a több ébrenlét miatt tanácsos a szokásosnál több adagra elosztani. Kellő odafigyeléssel és kitartással tehát az ezerarcú boszorkány is megszelídíthető! PCOS mellett is teljes életet lehet élni, ennek legfontosabb feltétele, hogy ne adjuk fel az életmód változtatást, az étrendi változtatásokat.

Szoptatás és PCOS

A gyermekágy idején gyakori a keksz és édesség dömping: ezeket előkészítés nélkül, bármikor be lehet kapni, gyorsan csillapítják az éhséget, ám kedvezőtlenül hatnak az inzulinháztartásra. Hihetetlenül káros hatásúak a szoptatás alatt állítólag “tiltott” ételek közkézen forgó listái, ezek ugyanis pont azokat az ételeket tartalmazzák, amelyek az egészséges (PCOS esetén is követendő) étrend alapját képezik. A szoptatás természetesen nem akadálya az egészséges táplálkozásnak, semmilyen ételt nem tilos fogyasztani a szoptatás alatt – ám az édességeket, “üres” kalóriát tízszer is érdemes meggondolni. Ugyanez érvényes a sportra. A sport nem apasztja a tejet! Csupán a terhelés fokozatos felépítésére, ésszerű adagolására kell törekedni, és arra, hogy a választott fizikai aktivitás összhangban legyen a fizikai állapottal. Kezdésnek például remek megoldás a napi kétszeri kiadós séta, a lift helyetti lépcsőzés, az otthoni medencefenék és törzsizomzat erősítő és regeneráló gyakorlatok. W. Ungváry Renáta szoptatási tanácsadó IBCLC

Forrás és további információk:

PCOS Szívügy Alapítvány

Lénárd Orsi dúla honlapja

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

 

 

Hozzászólások