Tartási, mozgási aszimmetria

Vannak babák, akik ferdén tartják a fejüket, vagy aszimmetrikusan mozgatják végtagjaikat. A fejtartás aszimmetriája sok esetben háton fekve látható, vívó tartáshoz hasonló jelenség. A “repülőzéshez” hasonlóan ez sem betegség, de érdemes leszoktatni róla a kisbabát, hogy ne okozzon maradandó eltérést. Ilyenkor ugyanis deformálódhat a feje illetve tartós kötöttség alakulhat ki.

Ha ilyet észlelünk, először is igyekezzünk a másik oldalról csalogatni a baba figyelmét, illetve hasra fordítani őt. Amennyiben függőleges helyzetben, visszatérően ugyanabba a helyzetbe hozza a baba a fejét (oldalra billenti és fordítja), felmerülhet a háttérben szemészeti eltérés (fénytörési hiba), ezért orvosi vizsgálat javasolt.

A végtagok mozgásának erőteljes aszimmetriája a feszes tónushoz hasonlóan általában négy hónapos kor után tapasztalható. A kisbabák normális esetben mindkét kézzel egyformán nyúlkálnak a számukra érdekes tárgyak felé, ezért, ha egy csecsemő következetesen csak az egyikkel nyúl, sőt, a másik oldalról kínált játékot is az aktív kezével akarja megfogni, akkor gond van. Ennek még nincs köze a bal-, vagy jobbkezességhez, ez a hanyagolt végtag kóros működését jelzi. Normális esetben a kúszó, mászó mozdulatok is szimmetrikus, váltakozó végtagi mozgással történnek, így ha féloldalasan, vagy csak bizonyos végtagok részvételével halad a baba, akkor is felmerül az idegrendszeri károsodás lehetősége. Ezeknél a babáknál az ok kiderítése mellett fontos a mielőbbi aktív gyógytorna megkezdése.

Olvasd el – Mikor forduljunk neurológushoz? – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások