Baj, ha “repülőzik?”

Feszes izomzatra a legtöbben akkor gyanakszanak, amikor a baba hasra fekve (vagy akár a szülő karjában) hátra feszíti magát, kezét, lábát megemeli, azaz „repülőzik”. Ez nagyon sok kisbabánál megfigyelhető jelenség, nyugtalanság kapcsán fokozódhat, nyugodt állapotban el is tűnhet. Önmagában a “repülőzés” nem betegség, de ennek mielőbbi megszűnéséhez, a megfelelő mozgásfejlődési ütem érdekében érdemes a babát hason fekvéshez szoktatni. Egymással szembe hasalva, a figyelmét lekötve hamar meg lehet szerettetni vele ezt a hasznos testhelyzetet, hisz ebből tudnak majd megtanulni kúszni, négykézlábra állni, mászni.

Ökölbe szorítja a kezét?

Amennyiben egy kisbaba 3-4 hónapos kor felett gyakran tartja ökölben a kezét, karjait inkább magához húzza, vagy lábait inkább nyújtva tartja, háton sem hajlítja, öltöztetésnél nehéz bebújtatni a kezes-lábasba, az agyi károsodásból fakadó problémára utalhat, ezért mindenképpen neurológiai vizsgálat javasolt.

Olvasd el – Mikor forduljunk neurológushoz? – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások