Feszes izomzat – laza izomzat

Akár túl feszesnek, akár túl lazának érezzük a baba izomzatát, nem elég csak a tünetekkel foglalkozni, és vizsgálatok nélkül gyógytornászhoz fordulni. Mindig föl kell kutatni a tünetek hátterét, és ennek fényében megválasztani a terápia módját.
A laza és a feszes izomtónus is lehet alkati adottság, de bizonyos esetekben súlyos idegrendszeri vagy izom betegség állhat a háttérben.

A laza izomzat, vagyis hipotónia már abban is megmutatkozhat, hogy a gyermek magzat korában is keveset mozgott. Legsúlyosabb esetben már néhány hetesen etetési, légzési nehezítettség áll fenn, ilyenkor mihamarabb neurológiai vizsgálatra van szükség. Enyhébb esetekben a vontatott mozgásfejlődés hívja fel a figyelmet arra, hogy a baba izomzata túl laza. Ezek a babák hasra téve három hónaposan sem emelik meg a fejüket, nehezükre esik egyik oldalról a másikra átfordítani a fejüket. Bizonyos esetekben a fejemelés, vagy a későbbi nagymozgások (forgás, kúszás, mászás) késése abból fakad, hogy nem megfelelő az izmok szerkezete (ezeket izombetegségnek nevezzük). Más esetben a laza izomzat, megkésett mozgásfejlődés a későbbi értelmi probléma első figyelmeztető jele. Mint látható, a hipotóniának szerteágazó oka lehet, ezért mielőtt intenzív gyógytornába kezdenének a babával, mindenképpen konzultáljanak a gyermekneurológussal!

Olvasd el – Mikor forduljunk neurológushoz? – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások