Som-Balogh Edina: teljesnek érzem az életünket

Som- Balogh Edina színésznő évek óta csak egy szerepet vállal; az anya szerepet. Tíz év folytonos munka után férjével, Krisztiánnal úgy döntöttek, a közös életüknek és leendő családjuknak szentelik az éveket. Négy éve megszületett Noel, most pedig immáron öt hónapja Liliennel teljes az életük.

Szerző: Seufert-Szántó Orsolya

Kisebbik gyermeketek, Lili 5 hónapos. Ilyenkorra már kezd beállni egy ritmus a kisbaba érkezését követő új családi életbe, hogy vagytok?

Lilivel egy percet se szabadna panaszkodnom. Ő hozta meg a mi életünkbe a rendszert. Teljesen őszinte leszek, Noellel nem követtünk rendszert. Igény szerint szoptattam, majd amikor már jött a vacsora, ebéd bevezetése, azt is a rendszertelenség jellemezte. Krisztiánnal eleve éjszakai baglyok vagyunk és az, hogy Noel is gyakran sokáig fent volt, egyáltalán nem tett jót felnőtt életünknek. Se éjszakánk, se nappalunk nem volt igazán, mert Noel még délután sem akart aludni és ezt a szokását máig megtartotta. Viszont Lili születése után valahogy elkezdett formálódni a napunk ritmusa. Három hónaposan már este nyolckor leraktam és aludt. Átaludta az éjszakát. Ha fel is kelt egy kicsit enni, szinte észre sem vettem, nem volt “éjszakai műszakunk” vele. Most, öt hónaposan este nyolc-fél kilenckor leteszem aludni. Reggel hétkor kel. Ha éjjel fel is ébredne, elég, ha hozzábújok és újra alszik. Nappal háromszor alszik fél órákat. És Noelt is Lili ritmusához igazítjuk. Este 9-től már szabadok vagyunk, a kicsik ágyban vannak és alszanak. Úgy érzem, a Lili által hozott új napi ritmussal, minőségi változás állt be az életünkbe, általa az élet egy ajándék lett.

Te is testvérek között nőttél fel, nem is akárhogyan, van egy fiú ikertestvéred. Mennyire határozza meg a férjeddel közösen formált családképeteket a hozott minta?

Nagyon meghatározó. Az alapvető értékeink a hozott emlékek alapján is formálódnak. Szoros testvéri kötelék jellemez minket a tesóimmal. Ők a baráti társaságom, nagyon jó a kapcsolatom a párjaikkal is. Azt a szeretetet, az általa adott biztonságérzetét nem lehet leírni, így nem volt kérdés, hogy én is hasonlót szeretnék. Hiszek a jó testvéri kapcsolatban. De ahhoz, hogy az valóban jó is legyen, szülőként is sokat kell hozzátenni. Az egymás iránti tisztelet, szeretet kialakulásában, és abban hogy felnőttként Noel és Lili és segítsék, támogassák egymást, az is meghatározó szerepet játszik, hogy mi, szülők milyen példát mutatunk nekik.

Korábban említetted, hogy Noel már most nagyon ráhangolódott a tesójára. Segít, aktív résztvevő a kicsi körüli feladatok ellátásában?

Ő egy nagyon érzelmes kisfiú, így már akkor várta Lilit, amikor a pocakomban volt. Megbeszéltem vele, hogy jön a tesó, megmutattam neki mindazt, ami a kicsi érkezése kapcsán új lehet az életünkben. Nagyon érdeklődő, figyelmes. Szól, ha látja, hogy Lili éhes, mondja is, hogy “éhes a baba”. Ha pedig szoptatom Lilit, akkor ő játszik az autóival előttem a szőnyegen, annak rendje-módja szerint, szétkapva az egész nappalit. Nem látom rajta a testvérféltékenység jeleit. De azt gondolom, alapvetően a szülő felelőssége, hogyan irányítja a gyermekét. Én annak a híve vagyok, hogy beszéljük meg, még a gyerekkel is. És azt hiszem, ez a fajta hozzáállás nem lehet rossz. Noel a szülői ágyban aludt Lili érkezéséig. Ám ahogy közeledett a szülés, megbeszéltem vele, hogy most a kicsinek is szüksége lesz az anya közelségére. Noel saját szobát kapott, és az új helyzet nem okozott neki semmilyen érzelmi nehézséget.

 Ha már a nehézséget említed, anyaként mit érzel a legkomolyabbnak a feladataid közül?

A száz százalékos felelősséget. 24 órán át nem tudsz kikapcsolni, folyamatosan szolgálatban vagy. Igazából nincs is más ilyen munka a világon, ahol ennyire észnél kell lenni minden percben. Jól van- e, nem esik-e le, mit vesz a szájába és a többi… Persze a pici ágyában van bébiőr, ami valamennyi nyugalmat azért ad, de biztonsággal hátradőlni és nem aggódni – ez szerintem kisgyerekes anyáknál ismertlen fogalom.

 Lili sokára érkezett meg hozzátok. Mesélsz arról, hogy miért alakult ez így?

Lilit bizony hamarabbra vártuk. Mivel én ikertestvérrel nőttem fel, így az, hogy mindig volt egykorú társam, fantasztikus gyerekkort adott. Láttam azt is, hogy anya egyszerre nevelt fel két gyereket, sőt hármat a másik tesómmal együtt. Egyértelmű volt számomra, hogy én is így szeretném csinálni. Noel után nem szerettünk volna sok időt várni, pont azért, hogy ne legyen nagy korkülönbség, így már készültünk is az újabb kisbabára. Ám akárhogyan is tervez az ember, bizony nem minden sikerülhet tervszerűen; 2015-ben elveszítettük a kisbabánkat. Komoly traumát éltem meg akkor, nehéz volt elfogadni a helyzetet, folytatni mindent, legfőképp a kicsi Noel körüli teendőket. De aztán mérlegeltem: vagy megpróbálok túllépni a veszteségen, vagy beleragadok, és akkor minden megáll körülöttem. Nem volt kérdés, hogy az életet tovább kell görgetnem és ezzel együtt az sem volt kérdés, hogy igenis utána kell járnunk, miért alakult így, miért kellett elveszítenünk őt. Ha ezt nem tettük volna meg, akkor Lili se lenne itt. Azt gondolom, hogy egy percig sem szabad belenyugodni egy baba elvesztésébe. Utána kell járni, különben a veszteség örök veszteség marad.

Friss kétgyerekes anyuka vagy, most a mindennapok csak erről szólnak. Hogyan tovább, ha már nagyobb lesz Noel és Lilien?

A család és az önmegvalósítás közötti mezsgye bizony nagyon vékony. Ügyesen kell egyensúlyozni ahhoz, hogy minkét oldal épen maradjon és hogy még az anya is boldog, elégedett legyen. Persze hiányzik már a színészet, jó lenne újra játszani, más bőrébe bújni. Egyelőre nem tudom ezt megtenni, de majd ennek is eljön az ideje. A hobbimra viszont jut egy kis időm. Festek, ami kezd a hobbi szintjén túlmutatni, és ha időm engedi, szobrászkodom is. Esténként kilenctől szabad vagyok, mert alusznak a kicsik. Ilyenkor persze hatmillió dolgot csinálnék egyszerre. Ezek közül most az angol tanulás a legaktívabb, nyelvvizsgára készülök, hogy a diplomámat megkaphassam. Úgyhogy számos szál fut párhuzamosan, amikhez a jövő tervei kapcsolódhatnak. Még meglátom, melyiket választom.

Névjegy

Som- Balogh Edina színésznő. 2004-től alakítja Nádor Kingát a Barátok közt TV sorozatban. Férje Som Krisztián. Első gyermekük, Noel 2013-ban született, idén márciusban érkezett második gyermekük, Lilien.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások