Melyik szülészetet válasszam?

Magyarországon egyértelműen orvost szokás választani elsősorban. Pedig az is igen lényeges tényező, mi fogadja majd a szülészeten az anyát és az újszülöttet. A KANGA Egyesület Szülészetválasztó projektje hasznos információkat gyűjtött egybe arról, mire számíthatnak a különböző kórházak szülészetén az anyák.

Károlyi Natália interjúja

A szülést ma már nem csak túlélni akarjuk. Életre szóló élményt remélünk tőle. Tisztában vagyunk vele, hogy az emberséges hangnem, és a tájékozott döntéshez való jog minden körülmények között megillet minket. Bízunk a saját testünk erejében és bölcsességében, ragaszkodunk a párunk állandó jelenlétéhez, és egyre többen női segítőt, dúlát is szeretnénk magunk mellé. Az egészséges, érett újszülöttünket pedig egy percre sem szeretnénk kiadni a kezünkből. Köztudott tény, hogy sok magyar szülészeten ezek az alapvető igények is különleges kívánságnak számítanak. A KANGA Egyesület Szülészetválasztó projektjének célja, hogy átláthatóvá tegye, melyik intézmény mit tud kínálni az őket választó családoknak, és egyenes párbeszéd induljon meg a szülészeti szolgáltatók és az anyák között. Maroy Dittával az egyesület és a projekt vezetőjével beszélgettünk.
Maroy Ditta: Mikor dúlaként először kísértem kórházi szülést, meghatározó tapasztalatot szereztem arról, mennyire különbözőek az egészségügyi segítők és a családok szempontjai az ellátással kapcsolatban. Sokkolt a különbség. Kívülről szinte semmi nem érződik abból az égi háborúból, amire én emlékeztem a saját szüléseim kapcsán. A szolgáltatóknak megvannak a maguk szabályai, elsősorban ezeknek próbálnak a dolgozók eleget tenni. A legtöbb helyen akad néhány határfeszegető orvos, illetve szülésznő, aki a saját meggyőződése szerint kíséri a folyamatot, és hajlandó bevállalni a felettessel való konfrontálódás kockázatát is. De többségben mindenütt az óvatosabb, szabálykövető szakemberek vannak. A legfontosabb prioritás számukra, hogy a feladatukat a szabályok szerint lássák el. A Szülészetválasztó a családok sajátos szempontjait igyekszik képviselni.

Például az is elég markáns különbségnek tűnik, hogy a családok szolgáltatásként tekintenek az ellátórendszerre és elvárásokat támasztanak, a kórházi szülészetek azonban nem szívesen tekintenek a munkájukra szolgáltatásként.

M.D.: Valóban sok helyen fennmaradt a tekintélyelvű szemlélet. Amikor elkezdtük kikérni a szülészeti szolgáltatók adatait, volt egy-két intézmény, ahol valósággal meg voltak botránkozva a szakemberek, honnan veszem a bátorságot, hogy az ellátással kapcsolatos adatok iránt érdeklődjem. Felháborodásuk vezérgondolata az volt, hogy szakmaiságuk színvonala nem mérhető fel az általam feltett kérdésekkel. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) azonban állásfoglalásában egyértelműen kimondta: Társadalombiztosítási járulék fizetőként minden ellátásunkhoz kapcsolódó adathoz jogunk van – akár visszamenőleg is. Jogállamban élünk, az átláthatóság az egyik legfontosabb demokratikus igény. Meg kell jegyezzem azonban, hogy az adatszolgáltatók nagy része segítőkész és együttműködő.

Egyes szolgáltatók megbotránkoztak, mások önként is bevállalták…
17 állami intézmény minden külön eljárás nélkül válaszolt a kérdéseinkre. Ebben a hullámban szolgáltatott adatot négy intézményen kívüli bábaszolgálat, valamint egy budapesti magánintézmény is. Rájuk nem vonatkozik az előbb említett adatszolgáltatási kötelezettség, hiszen nem TB finanszírozott szolgáltatók, mégis együttműködtek velünk. A többi állami szolgáltatótól a kimittud.org felületén keresztül kértük ki az adatokat. Aki 15 napon belül nem válaszolt, annak elküldtük a NAIH állásfoglalását. A legtöbben erre már reagáltak, de akadt, aki még ezután is kitartott. Még mindig várunk néhány visszajelzésre. Ha minden kötél szakad, az adatkikérés következő lépését is megtesszük: kipereljük az adatokat. A jog mellettünk áll. Lengyelországban különben volt már példa szülészeti adatok peres úton történő beszerzésére

Vajon mennyire megbízhatók az önbevallásos adatok?
M.D.: Amikor elkezdtem közzétenni az egyes kórházak statisztikáit, jellemzően bizalmatlanul fogadták az édesanyák. Sok komment kétségbe vonta a megjelenő válaszok valóságtartalmát. Úgy gondolom ez is elég erős jelzés a szolgáltatók felé. Ideje lenne meghallgatni a nők igényeit, és mindenkinek a saját élethelyzetéhez legjobban illeszkedő megoldást felkínálni.
Én minden kételkedő kismamát és kísérőt arra tudok bíztatni, kérdezzen rá a számára fontos szempontokra egyértelműen az őt gondozó szakembernél, akár a szülészetválasztóra hivatkozva! “A szülészetválasztó szerint ebben az intézményben lehetséges vízben szülni. Én is erre készülök. Mik a feltételei?” Azokkal az adatokkal nem tartoznak elszámolással a szolgáltatók, amikről maguk sem vezetnek nyilvántartást. Ezeket minden esetben feltüntetjük majd a készülő e-bookban. Reménykedem benne, hogy a Szülészetválasztó nemcsak a családok és a szolgáltatók közötti párbeszédet indítja majd el, hanem a szakembereket is ösztönzi az egymástól való tanulásra. Ezek objektív tények, feketén-fehéren le van írva, hogy egyik kórházban 90% az adott beavatkozás gyakorisága, a másikban pedig mindössze 10. Nem létezik, hogy ekkora különbség legyen a két intézményben szülő nők biológiai adottságaiban. Egyértelmű, hogy a szüléskísérés módjában keresendő a magyarázat.

Vannak ennél is objektívebb tények. Például, hogy egy adott intézmény rendelkezik-e a Bababarát Kórház minősítéssel vagy sem. Ez egy laikusként is könnyen kideríthető információ. Mindez nem akadályozott meg bizonyos kórházakat, hogy valótlanul ebbe a kategóriába sorolják magukat.
M.D.: Sajnos korántsem jellemző, hogy tisztában lennének az édesanyák azzal, mit is takar pontosan ez a cím, és abban sem vagyok biztos, hogy minden kórház előtt világos. Én annyit tudok tenni a korrekt tájékoztatásért, hogy az e-bookban lábjegyzetben feltüntetem, hogy a válasszal ellentétben az adott intézmény nincs rajta a magyarországi bababarát szülészetek listáján.
Ha jól értem, akkor a Szülészetválasztó nem egy megkérdőjelezhetetlen várandóskézikönyv, sokkal inkább jelentős befolyásoló tényező szeretne lenni.
M.D.: Célom a nőközpontú szülészeti ellátás megvalósítása. Ez csak úgy válhat valóra, ha a szolgáltatók elkezdik partnerként kezelni a várandós nőket. A Szülészetválasztó adatait évente frissítjük majd, így szépen követhető lesz a változás. Minden fórumon igyekszünk jelen lenni, jövőre pedig egy TDK dolgozattal is készülök a témában. Próbálom minél hatékonyabban keresztül vinni az üzenetet: A nők és a családok igényeit nem lehet többé félvállról venni. Már csak azért sem, mert az anyák elégedettsége egyben a szolgáltatók érdeke is.

Itt találod online a Szülészetválasztót

Érdemes böngészgetni! Kiderül a válaszokból, hány császármetszés után van még esélyed hüvelyi úton szülni, lehet-e vízben vajúdni, szülni, 2016-ban hányan szültek természetes úton császár után, mekkora a gátmetszések aránya és így tovább.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások