Top 10 állatos program

A legtöbb gyerek imádja az állatokat. Szerencsére számtalan kültéri és beltéri lehetőség várja a családokat országszerte, ahol szőrös, tollas, uszonyos, hazai és egzotikus jószággal lehet közeli és távolabbi ismeretséget kötni. Régen ki lehetett menni az állatkertbe egzotikus állatokat csodálni a rácsokon keresztül, vagy a nagymamához a baromfiudvarba. Ha otthon engedték, tarthatott a gyerek tengerimalacot vagy kutyát, és ha ez sem volt elég, lehetett húzni az időt az állatkereskedés kirakata előtt. Ma már fantasztikus programok várnak kicsit és nagyot, ahol nem csak csodálni lehet az állatokat, hanem közeli kapcsolatba is kerülhetünk velük.

Sződy Judit írása
  1. Nyíregyházi állatpark – Sóstózoo

Remek állatkertek vannak Magyarországon, akár az összeset be lehetne járni egy nyár alatt. Hogy miért éppen a sóstói állatparkot ajánlom? Sok okom van rá, de az egyik, hogy két gyerekem is volt az állatkert területén található Hotel Dzsungelben osztálykiránduláson, és utána be nem állt a szájuk. A hajnali madárcsicsergés mellett elefánt-trombitálásra, egzotikus madarak zajára, majmok pörlekedésére ébredni egészen különleges dolog. Ötszáz állatfaj, ötezer állat él az állatkertben, földrészek szerint csoportosítva. Ha több napot töltenétek itt, akkor sem fogtok egy pillanatig sem unatkozni: tevegelés, papagáj- és fókashow, cápaetetés, makierdő és bábszínházi előadások várják a piciket (nagyokat). Az idei sztár a bébi óriáskenguru, aki már ki-kijár az anyukája erszényéből.

  1. Tükör módszer bemutatócsoport

A Népszigeti Kutyaiskolában kifejlesztett Tükör módszerrel oktatott kutyusokból és gazdáikból szerveződött bemutatócsoport rendszeresen tart nyilvános „edzéseket” a Hősök terén és a Népszigeten, és persze fellépéseket is szép számmal. A kutyusok közt van mentett kutya és pedigrés, pici és nagy, a közös bennük és a gazdikban, hogy imádnak együtt dolgozni. A módszer alapja a klikkeres tanítás, ezzel szinte bármilyen trükköt meg lehet tanítani a kutyusoknak. Érdemes indulás előtt megnézni a honlapra feltöltött rövid filmeket is, melyekből megtudhatjuk, hogy segítenek a kutyusok anyának, hogy pihenhessen anyák napján, illetve hogy jutnak el mégis az ajándékok a megfelelő helyre, annak ellenére, hogy a Mikulás beszorult egy kutyaajtó alá.

  1. Állatos vendéglők

Ezek azok a kávézók és éttermek, ahol nem kell az unatkozó gyerekeket kergetni az asztalok között. A Cat Café a budapesti belvárosban várja vendégeit. Tíz cicájuk közt elegáns main-coon és menhelyi trikolór is akad, a lényeg, hogy mindannyian különleges egyéniségek.
Szintén Budapest belvárosában található a Zoo Cafe, ahol tizenöt állatfaj képviselőjével lehet sütizés közben közelebbi barátságot kötni. Süni, kaméleon, tengerimalac, kakadu és társaik várják a vendégeket egy simogatásra, fotózásra.
A Tortuga étterem Pesterzsébeten nyílt, kalózhajót idéző környezetben számtalan teknős élvezi a változatos mindennapokat. Bőséges ebéddel, desszertekkel és fantasztikus élményekkel gazdagodhat itt a család.

Zoo Café

Macskávézó

Tortuga étterem

  1. Tisza tó – madárrezervátum

Ennyi madár nincs is! – hökken meg a látogató, amikor a kora reggel induló csónaktúra során beér a Tiszavalki-öbölben található madárrezervátumba. Bakcsók, vadkacsák, különböző gémfélék, legalább húszféle vízimadár figyelhető meg a csónakból. A túra során mesebeli tájon, vízbe nőtt fák között Tisza-tavi őserdőben érzi magát a látogató. Ha szívesen felkeresnétek ezt a külön világot, egyeztessetek időpontot valamelyik kikötőben, szakképzett túravezetővel. A Tisza tó ezenkívül nagyon jó lehetőségeket nyújt a sportos családoknak, még akkor is, ha kisbabával érkeztek. Fantasztikus kerékpárutak, vízisportolási lehetőségek, kulturált környezet vonzza a látogatókat évről-évre.

  1. Kutyasport versenyek

A nyári időszakban egymást érik a kutyás sportok versenyei. Az egyik legismertebb ilyen sport az agility, ahol a kutyusnak előre kiépített versenypályán kell teljesíteni. Izgalmas kutyás sport a kutyás frizbi, itt is az ügyesség és a gyorsaság a fontos, illetve a gazdival történő jó együttműködés. Igazi látványosság a dog dancing. Színpadi kellékek, jelmezes gazdi, jó zene, de a főszerep a jól kiképzett kutyusé, aki a koreográfiának megfelelő trükkökkel nyűgözi le a nézőközönséget.

  1. Magánállatkert Felsőlajos

Felsőlajoson a Kiskunság homokos vidékén található az ország legismertebb magánállatkertje. Az akácerdő kifutóiban oroszlán, tigris, makákók, tarajos sül, és még jó néhány állat várja a látogatókat. Az állatkertben szinte mindig vannak kölykök, akiket lehet egy kicsit simogatni, gyömöszölni. A látványetetések során a gondozó részletesen mesél az állatokról. Ha a szülők szeretnének megpihenni, irány a játszótér, ott a gyerekek kiszaladgálhatják magukat, majd újult erővel nekivághatnak a további felfedezni valóknak. Ha társasággal mentek, egész napot is rászánhattok. A park területén rendelkezésre áll egy terület, ahol főzőhelyeket alakítottak ki: nyársas vagy bográcsos ételek elkészítéséhez. Emellett fedett szín található, asztalokkal, padokkal, ivóvízzel.

  1. Medveotthon Veresegyháza

A medveotthon fő látványosságai a medvék és a három farkasfalka. Ám mellettük ma már rénszarvasok, alligátorteknősök, mosómedvék és ormányosmedvék is laknak az otthonban. Az állatok jó része szívesen veszi az ember közelségét, a macikat lehet jó hosszú fakanálról mézzel etetni. A farkasok sem maradnak éhen. A kézhez szoktatott ordasok minden hétvégén közönség előtt ebédelnek, ez a látványetetés. Emellett farkasbemutatón tudhatnak meg ezekről a fantasztikus jószágokról a lehető legtöbbet a nézők. Vadonatúj játszótér, kisvonat és látványlift is várja a gyerekeket. Ha elég volt a macikból, a közelben lévő lovardában ki lehet próbálni, ki, hogyan üli meg a pónit!

  1. Tropicarium

A „cápás állatkert” 2000 óta működik a Campona bevásárlóközpontban. Édesvízi és tengeri állatokat, növényeket mutat be, emellett majmok, gyíkok, madarak is laknak itt. Meg lehet nézni a kajmánok, varánuszok, alligátorok etetését, trópusi viharba keveredhetünk, részt vehetünk cápaórán, ahol rengeteget megtudhatunk az óceán élőlényeiről, kézműveskedhetünk, és végül készíthetünk egy szelfit a cápákkal. Nagyobb gyerekek ottalvós bulin is részt vehetnek. A lefekvés előtti négy órára csak az övék a Tropicarium, elő a nagyítókat és a fejlámpákat, indulhat az éjszakai leselkedés a sejtelmes fények és hangok világában. Ha ez megtetszik, a gyerkőc következő szülinapi partiját is rendezhetitek a cápák között!

  1. Pusztai állatpark

Ha már a nagyinak nincs baromfiudvara, itt megismerkedhetnek a gyerekek a Magyarországon hagyományosan tartott állatfajokkal. Olyan érdekes háziállatokat láthatunk, mint az erdélyi kopasznyakú tyúk, a parlagi kecske, szamár, rackajuh és mangalica, hucul ló, magyar szürke marha, a házibivaly. Az állatsimogatóban a csacsi, a boci a bárány várja a dögönyözést, miközben a bográcsban hamisítatlan gulyás rotyog. Ha szükséges, elvonulhattok a baba-mama szobába, ha változatosságra vágynátok, irány az állatpark játszótere. A cikk írásakor a park lefiatalabb lakója a kétnapos hucul csikó volt. Éppen a közösségi médiában kértek segítséget a névválasztáshoz. Az eredményt mi még nem tudjuk, de ha ellátogattok a parkba, biztosan kiderül. Egyet elárulunk: Biztosan B-betűvel kezdődik.

  1. Illatos út, örökbefogadó nap

Kizárólag keményvonalas állatszerető szülőknek ajánljuk az Illatos úti látogatást az örökbefogadó-napon, ugyanis szinte biztos, hogy újabb családtaggal térnek haza. Fontos, hogy a kisállatot ne a gyerkőc kapja ajándékba, kizárólag akkor vegyük magunkhoz, ha mi felnőttek tudunk teljes mértékben felelősséget vállalni érte. Ám, ha ez így van, hatalmas, örökérvényű leckét adunk a gyerekeinknek emberségből, és a szívéből kitörölhetetlen társat.

Hozzászólások