Tápszeres pótlás – mikor indokolt, mikor nem az?

Nagyon gyakran előfordul, hogy olyan anya is ad pótlást a kisbabájának, aki valójában szeretne fél éves korig kizárólag szoptatni. Valóban vannak élethelyzetek, amikor ez szükséges, de gyakran előfordul, hogy akkor is kap a baba tápszert, amikor az nem indokolt.

Szakértő: Sződy Judit szoptatási tanácsadó IBCLC

A tápszeres pótlás adása csökkenti a sikeres szoptatás esélyét. Ez nem jelenti azt, hogy aki egyszer tápszert ad a babának, az végképp elindult a lejtőn. Vannak babák, akik érzékenyebbek, vannak, akik alkalmazkodóbbak. Egy érzékeny baba szopási kedvét és technikáját ronthatja a tápszeres pótlás, főleg, ha cumisüvegből kapja. A rendszeres pótlás pedig oda vezet, hogy a kisbaba kevesebbet, ritkábban, rövidebb ideig vagy kevésbé hatékonyan fog szopni, ettől pedig csökkenni fog az anyatej mennyisége. Akinek fontos a szoptatás, tájékozódjon, melyek azok az esetek, amelyekben valóban pótlást kell adnia. Számtalan hiedelem él ez ügyben. Lássunk néhányat!

 1. „Az első napokban kevés a tej.”

Kérdés, hogy mihez képest kevés. A legtöbb baba tényleg csak pár teáskanálnyi tejhez jut az első egy-három napban, míg a későbbi időszakban akár 2-2,5 deci anyatejet is magához vehet egy szoptatás alkalmával. Ám az újszülöttnek nincs is szüksége többre a pár milliliternél. Az időre született baba biztonságos tartalékokkal érkezik, születési súlyának akár 10 százalékát is elveszítheti. A gyomra befogadóképessége 3-5 ml. Ha már az első nap bőségesen termelődne anyatej, szinte biztos, hogy bukással szabadulna meg a fölöslegtől. Az érett, egészséges, jól szopó újszülöttnek, aki együtt lehet az édesanyjával, és bármikor szophat, nincs szüksége tápszeres pótlásra.

Az első napokban tápszerre van szükség:

 • ha a baba nem lehet együtt az édesanyjával, és nem jut lefejt tejhez sem
 • ha az anya állapota, gyógyszerezése mellett lehetetlen a szoptatás, fejés
 • ha a baba vércukorszintje alacsony, és nem áll rendelkezésre lefejt tej
 • ha 10 százalékot, vagy többet veszít a súlyából az első három napban, illetve a folyadékvesztés jeleit mutatja, és segítséggel sem tud többet szopni, fejni sem lehet.
 1. „Sokat sír, biztos nem elég a tej!”

Önmagában az, hogy a baba nyűgös, egyáltalán nem biztosan annak a jele, hogy éhes maradt szoptatás után. Szoptatási tanácsadóként kerestek már olyan „éhező” babával is, aki egy hónap alatt két kilót hízott. Sajnos a bizonytalan szülőket könnyen a kétségbeesés felé sodorhatják a kéretlen tanácsadók, az aggódó nagymamák, barátok, rokonok. Érdemes letölteni a WHO növekedési görbét, és berajzolni a babánk adatait. Így könnyű meggyőződni róla, hogy a születési súlyához képest jól gyarapszik-e. Bár szoptatási tanácsadóként nem szeretem a számokat, kapaszkodónak néha szükség van rájuk. Az egészséges csecsemő a harmadik napra a születési súlya maximum 7-10 százalékát veszítheti el, két hetes korára biztosan visszanyeri, legalább 15-20 dekát gyarapszik hetente, és fél éves korára megduplázza a súlyát. Ám a baba egészsége nem számokban mérhető, lehet, hogy ezek közül néhány dolog nem stimmel, mégis minden rendben van. Ha kétségeid támadnak, kérj segítséget szoptatási tanácsadótól.

 1. „Nem alszik jól a babám éjjel.”

Sokan azt gondolják, hogy ha pótlást adnak esténként, akkor jobban fog aludni a baba, sőt, akár átalussza az éjszakát. Ez elő is fordulhat, hiszen a tápszer nagyon eltelíti a babát, és lassabban szívódik fel. Ezzel úgy érezhetjük, hogy megoldottunk egy problémát. A valóság azonban az, hogy a babák egy vagy több éjszakai ébredése természetes. Nem azért ébred egy csecsemő, mert nem elég/nem elég tápláló az anyatej, hanem azért, mert ő egy kisbaba, és a kisbabák éjjel föl szoktak ébredni. Szopizni szeretnének, részben azért, hogy éhségüket csillapítsák, másrészt pedig azért, hogy biztonságban érezzék magukat az anyukájuk testközelségében. Gondold át, mi tehetné kényelmesebbé az éjszakai szoptatást: fekve szoptatás a saját ágyadban, párnák, éjszakai fény felkapcsolása, a baba elhelyezése karnyújtásnyira, babaöbölben. Tápszer adása helyett érdemes az éjszakai gyakorlaton változtatni, kényelmesebbé tenni a helyzetet, ha sokáig szeretnél szoptatni.

 1. „Röntgenvizsgálatom volt/gyógyszert szedek/érzéstelenítőt kaptam, nem szoptathatok!”
  Az anya gyógyszerszedése, gyógykezelése vagy a rajta végzett diagnosztikus vizsgálatok a legtöbb esetben nincsenek hatással az anyatejre, a szoptatott babára. A sima röntgensugár csak áthalad a mellen, nem változtatja meg a tejet. Ha kontrasztanyagot is használnak vizsgálat során, utána lehet nézni hiteles forrásokból, hogy az adott anyag veszélyezteti-e a babát, ha igen, meddig. Ugyanez a helyzet az anya gyógyszerszedésével kapcsolatban. Viszonylag ritka az a gyógyszer, ami miatt fel kell függeszteni a szoptatást. Ha gyógyszerész vagy orvos egy banális betegség esetén (allergia, ízületi fájdalom, felsőlégúti betegségek stb.) széttárja a kezét, és azt mondja, sajnos nem adhat semmit, mert szoptatsz, fogj gyanút, és hívj fel egy szoptatási tanácsadót.
 1. „Terhes lettem, el kellett választani!”
  Önmagában a várandósság nem ok arra, hogy a még szoptatott nagytesót elválasszuk. Természetesen, ha az anya melle érzékennyé, fájdalmassá válik, ha emiatt, vagy más okból nem esik jól neki a szoptatás, akkor ez is járható út. Ám, ha a saját közérzeted miatt nem érzed szükségét az elválasztásnak, és nem vagy veszélyeztetett terhes, akkor szoptass bátran tovább. A szoptatás nem hátráltatja a magzat növekedését, nem veszi el tőle az energiát, és az anyának sem a szoptatás miatt fog kihullani a haja vagy a foga. Bizonyos speciális esetekben, amikor a méh érzékeny a szoptatás hatására termelődő oxitocin hormonra, a szoptatás valóban ellenjavallt. Ha a szülész orvosod javasolja a szoptatás abbahagyását, kérd meg, hogy indokolja meg javaslatát.

Alapelvek – mielőtt pótlást adnál

 • Ha csak a tej mennyiségével van baj, jó tudnod, hogy sokszor elég a szoptatási gyakorlatot megváltoztatni, hogy a baba többször, hosszabb ideig, vagy hatékonyabban szopjon.
 • Ha pótlásra van szükség, elsősorban a saját édesanyja lefejt friss tejével jó pótolni. A következő helyezett a hűtött lefejt tej, majd a fagyasztott-felengedett, ha ez sem áll rendelkezésre, akkor donor tej, és csak a következő a tápszer. Fél éves kor ellőtt itt vége is a listának. A későbbi időszakban a hozzátáplálás szabályai szerint mérlegelünk.
 • A pótlást lehetőleg szoptatásbarát eszközzel add, a cumisüvegeke nem tartoznak ezek közé. (Lásd a cumizavarról szóló írásunkat ITT)

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások