Kezdődik a bölcsi – folytatódik a szoptatás?

Szerencsére egyre gyakoribb, hogy azok az édesanyák is hosszan szoptatják a gyermeküket, akik a harmadik szülinap előtt visszatérnének a munka világába. Nem is olyan ritka, hogy a bölcsibe készülődő egyéves is a WHO ajánlása szerint kétharmad részben még anyatejen él. Az anyai tapasztalat a bölcsődei hozzáállást illetően igen változatos.

Károlyi Nati írása

Kati kislánya tavaly novemberben kezdte a bölcsit 21 hónaposan. Első naptól kezdve szépen evett és minden gond nélkül elaludt. A gondozónők tudnak róla és elfogadják, hogy otthon elalváshoz, éjjel 1-2-szer és ébredésnél még szopizik.
Ezzel szemben Laurának sok konfliktusa támadt a bölcsődei dolgozókkal a szoptatás miatt. Az édesanya kitartott szoptatási céljai mellett és végül Léna maga hagyta el a szopit 27 hónaposan, mikor már úton volt a kistesója. – Boldog vagyok,hogy ilyen sokáig szopizott, viszont szomorú, hogy a gondozók ezt nem fogadták pozitívan – mondja Laura
Orsiék pedig bölcsődeváltás mellett döntöttek hat hét után, amikor a gondozónő radikális reformokat javasolt a család alvási szokásira vonatkozóan.
– Az új bölcsiben kiderült, hogy a vezetőnő önkéntes szoptatási segítő. Itt is elmondtam, hogy a kislányom szopizik és úgy is alszik el. Harmadik nap már ott is ebédelt és negyedik napon 5 perc alatt hátsimogatással el tudták altatni. Ez a másik helyen egyszer sem sikerült, gyanítom meg sem próbálták – meséli Orsi.

Így is lehet!

Kamlah Szilvia önkéntes szoptatási segítő, a telki Csibe Bölcsi intézményvezetője kérdésünkre elmondta, nincs egységes kisgyermeknevelői állásfoglalás a szoptatott tipegők beszoktatásával kapcsolatban. A Csibe Bölcsiben a gyerekek kb. 20 százaléka szoptatott lurkó.
– Nálunk jó a védőnők hozzáállása a szoptatáshoz, így elég gyakori, hogy szopis tipegő gyermekkel jönnek az anyák a bölcsődei felvételre. Természetesen minden szoptató anya rátér a szoptatás témájára, de jellemző, hogy előbb minden egyéb kérdést feltesz a bölcsődével, a beszoktatással, a napirenddel kapcsolatban. Szerintem félnek a visszautasítástól. Nagyon megörülnek, amikor kiderül, hogy szoptatási tanácsadó vagyok, és sokkal jobban megnyílnak felém, mint addig. Meg szokták kérdezni, hogy szükség van-e bármilyen előkészületre ezzel kapcsolatban, mondjuk, hogy alvás előtt ne szoptassanak, vagy ilyesmi. Ilyenkor mindig elmondom, hogy semmi különös felkészülés nem kell ahhoz, hogy beszoktassuk szoptatott kisgyermekét a bölcsődébe. A babáknak magától értetődő, hogy a bölcsiben nincs ott anya, nincs cici. Ebből sosincs probléma.
A másik sarkalatos kérdéskör az evés szokott lenni.

– Volt olyan babánk, aki 6 hónaposan, kizárólag szoptatott csecsemőként kezdte a bölcsit. Megkértem az anyukát, hogy a beszoktatás alatt kóstoltasson a babával gyümölcsöt, burgonyát, zöldséget, és ezeket keverve is, hogy ne tőlünk kapja az első szilárd táplálékát. Szerencsére nagyon jól működött: reggel, délután, este és éjjel többször is szoptatta a babát, napközben pedig tőlünk (a munkahelyén lefejt anyatejjel) dúsított püréket kapott a pici. Ennek a családnak egyébként jelenleg a harmadik gyermeke jár hozzánk, és a háromból kettő akkor kezdett szilárd táplálékot fogyasztani, mikor elkezdte a bölcsit. Olyan anyuka is volt, aki 300 méterre dolgozott a bölcsődétől, és napközben – élve a törvény által biztosított jogával – többször átjött szoptatni a babáját – összegzi tapasztalatait Szilvia.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. október-novemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások