Az első szülinap bűvkörében

Hurrá! Egyéves lett a babád, ünnepeljétek meg! De hogyan? Szűk családi körben tartanád a szülinapot? Vagy meghívnád az egész rokonságot? Esetleg rendeznél egy hatalmas babazsúrt? Elsősorban tőled, szülőtől függ, milyen ünnepség kerekedik, nem a babától. Akárhogy is döntesz, a szervezésnél az legyen a legfontosabb szempont, hogy az ünnepelt jól érezze magát a nagy napon.  

Szerző: Nagyné Poczai Melinda

 Egy év alatt biztosan megismerted a kicsi igényeit és szokásait. Ha születésétől kezdve gyakran fogadtok látogatókat, vagy mentek együtt vendégségbe, hozzászokott már és élvezi, ha sokan vannak körülötte. Ebben az esetben nyugodtan meghívhatod a tágabb családot egyszerre. Jó érzés együtt körbeülni az ünnepi asztalt, és a baba is biztosan élvezni fogja, hogy kézről kézre jár. De legyen bármekkora partiarc a kicsi, a zörgő csomagolópapírok, a sok új játék, a hangzavar hamar elfárasztja. Időzítsd az összejövetelt a délutáni alvás utánra, amikor ő is pihentebb.

Nem az ajándék a lényeg!

Ha a nagyszülők, rokonok tőletek távol élnek, és a barátok is csak nagyritkán nyitják rátok az ajtót, akkor a baba akár meg is ijedhet, ha hirtelen betódul a sok vendég, hogy őt rajongja körül. Meglehet, hogy sokan szeretnék felköszönteni a kis szülinapost, de ebben a helyzetben jobb, ha nem egyszerre jön mindenki. A baba még nem ismeri a naptárat, biztosan nem veszi zokon, ha több körben ünneplitek a szülinapját, sőt, jobban örül, hiszen egyszerre csak egy-két ember figyelmét élvezi, így ő is többet tud nyújtani magából. Nem árt, ha előre jelzed a vendégeknek, hogy nem szükséges ajándékot hozni. A kicsik a legritkább esetben mutatnak tartós érdeklődést a játékok iránt.

Kerüljétek a felesleges külsőségeket!

A filmekben látható klasszikus babazsúrokon a sok meghívott gyerek és azok szülei változtatják nyüzsgő kavalkáddá a békés családi otthont. Olykor még egy bohóc is színre lép, vagy egyéb attrakciók szórakoztatják a vendégeket. Később biztosan muris lenne visszanézni egy ilyen eseményen készült képeket és videókat, de ott és akkor, egyévesen kizárt, hogy a baba tudná követni és élvezni az eseményeket. Néhány lufival és papírcsákóval bőven elég fokozni az ünnepi hangulatot, a nagyszabású bulik még évekig várhatnak.

A szülőséget is ünneplitek!

Akármilyenre tervezitek a nagy napot, számotokra emlékezetes lesz, hiszen valójában azt ünneplitek, hogy egy éve lettetek szülők, esetleg többgyerekes szülők. Ennyi ideje figyelitek, hogyan ügyesedik és okosodik, és válik lassan csecsemőből kisgyermekké. Ha együtt töltitek ezt a napot odafigyeléssel, sok szeretgetéssel, közös játékkal, az neki épp elég. A vendégek, az ajándékok, a sütemény valójában csak külsőségek, ráadásul sokszor feleslegesnek, fárasztónak bizonyuló dolgok. Érdemes jó előre elgondolkodnotok azon, milyen hagyományokat szeretnétek kialakítani és miért, melyek azok az ünneplési szokások, amelyekre sok év után sem fogtok ráunni. Persze semmi akadálya, hogy mindig valami újjal rukkoljatok elő, de néhány állandó elem maradandó örömforrássá válhat nem csak az ünnepelt, hanem az egész család számára.

Állandó szülinapi elemek, hagyományok

– Tegyetek el minden szülinapon egy napilapot vagy jellemző magazint emlékbe. Így később képet alkothat róla az ünnepelt, mekkorát változott a világ, miközben kisbabából felnőtté cseperedett.

– Kezdjétek el építeni az első könyvtárát! Minden szülinapon más családtagot, rokont kérjetek meg arra, hogy ajándékozza az ünnepeltnek a számára legfontosabb könyv (regény, verseskötet, mese) egy példányát, és mellékeljen hozzá egy rövid kis levelet, amelyben leírja, miért épp ezt a könyvet választotta. Nem fontos, hogy gyerekkönyv legyen, hiszen ez olyan gyűjtemény, amely később válik majd érdekessé és fontossá az ünnepelt számára.

– Kezdjetek el egy saját fotóalbumot az ünnepeltnek! Bővítsétek minden szülinapra 8-10 képpel, amely híven tükrözi az elmúlt év eseményeit.

Ajándékötletek az első születésnapra

  • Bébitaxi – Négy kerekével kevésbé borulékony, így első járgánynak tökéletes választás. Vannak zenélős változatok is, azzal akkor is tud játszani a baba, ha a közlekedéshez még nőnie kell.
  • Kinti játékok – Óriás dömper, tologatható babakocsi, hinta vagy homokozó felszerelés, vizimalom, mind olyasmi, amiben biztosan örömét leli a baba.
  • Formabedobó – A klasszikus babajáték fejleszti a kézügyességet és a logikai képességeket. A játékboltokban szebbnél szebb verziókat kapni, a zenélő sütisbödöntől kezdve a házikón át az autóformájúig.
  • Képeskönyv – A könyvek szeretetére nevelést nem lehet elég korán kezdeni. Legjobb, ha a baba is be tud kapcsolódni a történetbe, ehhez vannak kukucskáló ablakos, vagy felhajtható “búvóhelyes” könyvek.
  • Plüss – Egy puha, mosható, bájos figura könnyen kedvenccé válhat, és később is szép emlék lehet, hogy az első szülinapjára kapta.

Az egyéveseknek való szülinapi tortákról itt olvashatsz.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások