Nem vész el, csak átalakul – szex a szülés után

A magyar közgondolkodásban még mindig nagyon erősen jelen van a hagyományos anyakép: a lepusztult külsejű aszexuális nő alakja, akinek a teste és a lelke végleg lemondott minden felnőtt örömről, figyelme és érdeklődése kizárólag gyermeke ellátására összpontosul. Ezzel párhuzamosan – főleg a médiában – egyre hangsúlyosabb a modern szupernő kultusza, aki már a gyerekágy alatt visszanyeri lánykori alakját, pár héttel a szülés után teljes gőzzel veti bele magát a munkájába, és a szexuális teljesítőképessége is olyan “mintha nem is szült volna”.

Károlyi Nati írása
Szakértőink: Király Ágnes bába, Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-szakértő, Csaba Eszter pszichológus

Nőként életünk minden szakaszában nyitottak lehetünk az örömteli és bensőséges kapcsolódás különféle lehetőségeire. Ugyanakkor: a szülés igenis életre szóló, visszafordíthatatlan változás egy nő és egy pár életében, többé semmi nem lesz olyan, mintha mi sem történt volna. Hogy ez a változás miként befolyásolja a szexet, az nagyon sok tényezőn múlik. Legnagyobb részt megküzdési stratégiákon és a kommunikáción.

Merev előírások helyett kövesd a saját vágyaid!

A legtöbb orvos még mindig hat hetes türelmi időt javasol, pedig a tapasztalat azt mutatja, hogy a nők egy része ennnél jóval hamarabb kedvet kap egy kis gyengéd kényeztetésre, másoknak viszont ennek a sokszorosa szükséges, hogy egyáltalán gondolat szintjén felmerüljön a téma.
– A hat hetes szabály nagyon régen bekerült a szülészeti tankönyvekbe. Amióta egyáltalán szó esik a nemi érintkezés szülés utáni újrakezdéséről, azt találjuk, hogy az legkorábban hat héttel a szülés után kezdhető el. Természetesen a harmincas években még nem volt elvárás, hogy az efféle kijelentéseket bármilyen tudományos bizonyítékkal alátámasszák. Bizonyára az volt a kiindulópont, hogy a női test külsőleg körülbelül ennyi idő alatt alakul vissza a várandósság előtti formájába. Ehhez társult az elvárás, hogy az asszony a szülés után körülbelül negyven nappal térjen vissza megszokott munkájához. És a házasélet, mint a mindennapi élet, a mindennapi “teendők” része, ekkortájt szintén kerüljön vissza szokásos helyére. A “tilalmi időszak” hosszú-hosszú idő óta ugyanígy hangzik el szülés, vetélés és nőgyógyászati műtétek után, mégpedig indoklás vagy egyéni mérlegelés nélkül – tájékoztat Király Ágnes bába, Kriston Intimtorna tréner.

Test és lélek kölcsönhatása

– Szülés után a női test bámulatos gyorsasággal regenerálódik. A várandósság alatti változások néhány hét alatt visszafejlődnek. Tulajdonképpen egészséges test ekkora változása ilyen rövid idő alatt semmilyen más alkalommal nem következik be. Mivel a legnagyobb változás a várandósság alatt a nemi szerveken tapasztalható, a visszaalakulás is itt a leglátványosabb. A méh igen gyorsan, körülbelül tíz nap alatt húzódik vissza, a nyakcsatorna pedig egy hét alatt záródik. Normális szülés után, amikor a gát ép és apró, felületes sebek sem keletkeztek, az anya igen hamar vágyat érezhet a házasélet folytatására. Teszi ezt különösen azért is, mert a normális szülés semmihez nem hasonlítható élmény, amely a párkapcsolatot rendkívüli módon megerősíti. Ez az ideális állapot azonban ritka. Már a kisebb horzsolások, nyálkahártya sérülések gyógyulása is napokat vesz igénybe, míg a komolyabb sérülések és a gátmetszés hosszú idő alatt gyógyulnak meg. Jó tudni, hogy a gát rendkívül jó gyógyulási hajlamú szövet, mégis, sok nő számol be gátmetszés után több hónapig tartó fájdalomról. Ha a szülés traumatikus volt, akkor a fizikai fájdalomtól függetlenül hosszú ideig tarthat a regenerálódás, néha nagyon, nagyon hosszú ideig. Az orvos vagy az intimtorna tréner valamennyit segíthet, de az igazi, mélyreható gyógyulást maga a megsérült nő tudja megkeresni. A traumák gyógyítására sok módszer létezik. Amit leginkább kézenfekvőként javasolni tudnék, az egy alaposabb felkészülést követő, újra átgondolt helyszínen, gondosabban kiválasztott kísérőkkel történő szülés. A szülés gyógyító ereje ugyanis felbecsülhetetlen – vallja Király Ágnes bába.

Fókuszban a hormonok

A szoptatás első hónapjai alatt a szervezet elsősorban a kisbabáról való gondoskodásra összpontosít. A tejtermelésért felelős prolaktin hormon blokkolja, nehezíti a peteérést – és a vele együtt járó hüvelynedvesedést előidéző ösztrogén szintjének növekedését. Ha a vágy megvan, akkor óvatos, gyengéd örömszerzéssel ilyenkor is lehetséges szép, és kölcsönösen kielégítő találkozásokat átélni, akár síkosító bevetésével is – magyarázza Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-szakértő, a hormonmentes fogamzásgátlás szakértője, népszerűsítője. – A termékenység egy időre takaréklángra kapcsol, és ez a nők egy részénél valamekkora mértékben visszaveti a libidót is. Azonban van egy másik szoptatós hormon: az oxitocin, amely a szoptatások során szabadul fel, de a női orgazmus-élmény során is ez adja a teljes testre kiterjedő mámor érzését. A nők egy részénél ez kiegyenlíti némiképp a prolaktin hatását, vagy kifejezetten kívánóssá teheti őket a szoptatás utáni percekben. Másoknál ez úgy hat, hogy a kisbabával megélt bensőséges kapcsolódás eufóriája telíti a testi intimitás tankját, terhes számukra még a párjukkal is hosszas és érzelmes testkontaktusba kerülni.

Ami lelket illeti

– A lélektani és biológiai tényezők mellett nem feledkezhetünk meg az olyan prózai okokról sem, mint a családdá váló pár magára hagyatottsága, fáradtsága, segítség nélküli küzdelme az új mindennapokkal. Ha a gyermekvárás hangsúlyos része nem a babakelengye, illetve az ingyenes promó-csomagok beszerzése lenne, hanem a tudatos fizikai és lélektani felkészülés, az önismeret fejlesztése, illetve a szülői szerep összeépítése a női és férfi szerepeinkkel, akkor szerintem több esély lenne a szexuális élet mindenki számára megfelelő ütemű visszavezetésére és élvezetére – véli Csaba Eszter pszichológus. – Az idő és a türelem a test sebeit könnyebben gyógyítja. A lélek feladataihoz szerintem több kell. Habár különféle szerepeinket viszonylag könnyen szét tudjuk válogatni, ez az élethelyzet új és szokatlan lehet: anyaként nő is vagyok, és itt az első nagy megoldandó konfliktus. Abban biztos vagyok, hogy a kezdeti időszakban nem érdemes erőltetni azt, ami egyelőre fura, vagy kellemetlen érzés. De észben tartani, hogy ezzel dolgunk van, lehet. És ez azért fontos, mert amint van egy kis energia a befelé figyelésre, akkor elő lehet venni.

Nincs két egyforma történet

Az alábbiakban három valódi pár igaz történetét olvashatjátok, akik életük legintimebb részleteit osztják meg veletek. Valamennyiük nevét megváltoztattam.
“Kapcsolatunk kezdetén kb. heti két-háromszor szeretkeztünk. Kezdetektől fogva nagy az összhang köztünk az ágyban, az esetek nagy részében együtt szokott orgazmusunk lenni, elég gyorsan. Nagyjából azonosak voltak az igényeink. A várandósság alatt ritkultak az együttlétek, főleg Norbi miatt, mert félt, hogy kárt okoz a babában. Nyilván tudta, hogy nem, de mégis zavarta. Nekem pedig voltak kifejezetten kívánós időszakaim, így azért beadta időnként a derekát. Szülés után minden ment a régiben, ami a minőséget illeti. Inkább mennyiségi változások következtek be: ritkábban voltunk együtt, illetve kevésbé voltak spontának az együttlétek. Ebben az is közrejátszik, hogy születésétől fogva együtt aludtunk a kisfiunkkal. Második kisfiunk születés után már négy hónap telt el az első szexig, ez pont kétszer annyi idő, mint az első szülés után. Talán ez azzal is magyarázható, hogy mindketten eléggé elfáradunk a nap végére, amikor alkalom lenne rá, illetve most mar négyen alszunk együtt, és legtöbbször a gyerekeket altatva mi is elalszunk. Az első szex jól sikerült, én bizakodó vagyok, hogy egyszer ismét visszatér a libidónk. Szoktunk beszélgetni róla, nem tabu a téma, de egyelőre nem igazan van fókuszban.” (Andi és Norbi)

“Kamasz koromban sajnos sok visszaélés ért, aminek a következtében máig nehézségeim vannak a szex kezdeményezésével kapcsolatban. Szerencsére a vágyaimmal mindig kapcsolatban voltam, és a gyönyörnek is meg tudom nyitni magam, ha eljutok odáig, csak a kezdő lépéseket nehéz megtennem. Kettőnk közül mindig nekem volt magasabb a libidóm, de az évek folyamán ez a különbség még élesebbé vált köztünk. Különösen a szülések után, amik mindig egybeestek valami egyéb magánéleti válsággal is: Hol költöztünk, hol munkahelyet váltott a párom, hol a kocsinkat lopták el…Sajnos mindketten olyan típusok vagyunk, akiknél a feszültség teljesen elcsitulásáig szó sem lehet szexről. Egyszer mégis bevállaltam, hogy átlépve a saját árnyékomat, bedobtam az ötletet. Sajnos a párom sokkal frusztráltabb volt, mint a felszínen látszott. Gorombán elutasított, én pedig bezártam hónapokra. Aztán egyszer csak rajtakaptam, hogy amikor kidőltem az esti szopi közben, ő pornófilmeket nézett. Azzal védekezett, hogy úgy látta, mostanában nem vagyok túl lelkes, nem akart terhelni az igényeivel. Aztán értelmesen és építően meg tudtuk beszélni a dolgot, és soha többé nem volt hasonló problémánk. Viszont a lelkem mélyén máig nem tudtam megemészteni, ami történt, csökkent értékű nőnek érzem magam.” (Juli és Márk)

“Beával egy vallási közösségben ismerkedtünk meg. Az első együttléttel megvártuk az esküvőt. A nászútról hazaérve már úton volt Luca lányunk. Bea növekvő pocakja jó lehetőséget adott a pozíciókkal való kísérletezgetésre, de azért olyan nagyon felszabadult élményeink nem voltak. Mindketten szigorú, konzervatív családban nőttünk fel, ahol a testiség bűnös dolognak számított. Bár agyban ezt igyekeztünk felülírni, a lelkünk mélyén csak ott maradtak a gátlások Aztán a szülés után kezdett kicsit kifulladni köztünk a vágy, engem egyre kevésbé hozott lázba az addigi repertoárunk. Mikor minden bátorságomat összeszedve színt vallottam Beának, ő meglepetésemre egymás után dobta be az izgalmasabbnál izgalmasabb ötleteit. Mint kiderült, ő a kezdetektől vadabb és változatosabb együttlétekről álmodozott, de attól tartott, hogy elítélném a vágyai miatt. Ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna! Ennek a beszélgetésnek már 5 éve, és azóta is csak kapkodom a fejem! Nem győzök hálás lenni a sorsnak, hogy egy ilyen nyitott és kreatív nő férje lehetetek.” (Zoli és Bea)

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások