Mire allergiás?

Természetesen minél előbb jó megtudni, hogy mire allergiás a gyerkőc, hiszen csak ennek ismeretében tudjuk elérni, hogy csökkenjenek a tünetei. Nézzük, hogy folyik a nyomozás!

Meglepő módon a legbiztosabb információkat az orvossal való alapos, tényfeltáró beszélgetés adja. Az orvos alaposan kikérdezi a szülőt arról, hogy mióta állnak fenn a tünetek, mennyi ideig vannak jelen. Feltérképezi, hogy a rokonok, családtagok között ki allergiás még valamire, illetve azt is megtudakolja, milyen körülmények között tölti a legtöbb időt a gyerek: van-e otthon kutya, macska, dohányzik-e valaki a lakásban, és így tovább.

Ha táplálékallergiára gyanakszik, akkor eliminációs diétát ír elő, vagyis az étrendből el kell hagyni bizonyos elemeket, pl. a tehéntejet, és megfigyelni, hogy a következő hat hétben csökkennek-e a tünetek. Ha a baba anyatejen él, akkor az anyának kell diétáznia, ha tápszeres a baba, akkor tápszert kell váltani: speciális extenzíven hidrolizált (a fehérjéket kisebb alkotóelemekre bontott állapotban tartalmazó) tápszert fog előírni az orvos. Ha a diéta hatására elmaradnak a tünetek, akkor meg is van az allergén. Ha továbbra sem javul a helyzet, akkor egy következő allergént is kizárnak, mondjuk a tojást, az olajos magvakat, a halat. Ha meglett a bűnös, akkor következik az úgynevezett visszaterhelés: a gyerkőc lassan újra kap az allergénből, és figyelik, hogy újra kialakulnak-e a tünetek. Ha igen, ez bizonyítja az allergiát.

Olvasd el – Allergiás a babám? – HelloBaby! összeállítást IT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások