Tömegközlekedés a babával

Autóval utazni egyszerű! Csak bedobod a cuccokat a csomagtartóba, becsatolod a gyereket az autósülésbe, és már mehettek is. Ráadásul nem kell igazodni a menetrendhez sem. Autó nélkül viszont marad a tömegközlekedés, ami babával nem mindig egyszerű. Ha felkészülten indulsz útnak, akár jó kaland is lehet belőle!

Nagyné Poczai Melinda írása

A városi helyi járatokon a babád utazhat például a babakocsijában. Máris több a mozgástere, mint autósülésbe szíjazva, és még sok új, izgalmas élmény is várja. Melyik kisgyerek ne szeretne villamossal vagy metróval utazni? A menetrendekben jelölik az alacsonypadlós buszokat és trolikat, ezekre könnyen feltolhatod babakocsit. Ám továbbra is meggyűlik majd a bajod a túlzsúfolt járatokkal, az aluljárókkal vagy a mozgólépcsőkkel. Hordozó eszközzel viszont sokkal könnyebben tudsz közlekedni, hát még ha el is alszik benne a pici út közben. Keress fel egy hordozó klubot, ahol segítenek a számodra legmegfelelőbb kiválasztásában, sőt próbálhatsz, kölcsönözhetsz is.

Távolsági buszon vagy vonaton az ülésre terített plédre vagy textilpelenkára leteheted magad mellé a babát, ha nem szeretnéd végig az öledben tartani. Ha aggaszt a kosz, töröld át a karfákat és az ablaküveget popsitörlő kendővel. Készülj játékkal is, legjobb ha pont az útra leped meg a kicsit valamivel. Az újdonság varázsa remélhetőleg kitart az utazás végéig. A nagyobb gyerkőc biztosan lelkes lesz, ha maga pakolhat be az útra játékokat a saját kis hátizsákjába. Te is inkább hátitáskába csomagolj, esetleg egy kisebb gurulós bőröndbe. A fölösleges cipekedés megkeserítheti az egész utazást. A távolsági buszok alsó csomagtartójába berakhatod a pakkokat és a babakocsit, elég csak az út alatt szükséges holmit az utastérbe vinni, ezeket mindig pakold is külön a többitől. Vonaton a poggyásztartóra felfér egy összecsukott esernyőkocsi, viszont ha ahhoz még kicsi a baba, akkor praktikusabb hordozni, míg elértek az állomásra. Ha vonat és busz is indul az úti célotok felé, részesítsd előnyben a vonatot. A gyerekek gyomra nem mindig bírja a buszozást, és az sem könnyű nekik, hogy végig egy helyben kell maradniuk. A vonatokon nagyobb a mozgástér, a közlekedő folyosókon akár együtt sétálgathattok.

Utazás közbeni étkezéskor – ha már fogyaszt ilyesmit a baba – jó szolgálatot tehetnek az üveges bébiételek, csak ne felejts el kiskanalat is vinni. Nyilvános szoptatásnál az intimitás megőrzéséhez a legtöbben textilpelenkát terítenek magukra, de beszerezhetsz egy szoptatóskendőt is, azt a baba nem tudja lerántani rólad. Sőt, akár hordozókendőben is szoptathatsz! Ha szükséges, vihetsz magaddal cumisüvegbe előre kiadagolt tápszerport, és hozzá termoszban meleg vizet.

Persze mindenre nem tudsz felkészülni, váratlan helyzetek vagy kellemetlenségek mindig adódhatnak. Kezeld ezeket megfelelő rugalmassággal, találékonysággal és derűvel, akkor biztosan szép emlékekkel gazdagodtok majd a nap végére.

Milyen kedvezményekre számíthatsz?

 Ha vonattal indultok útnak, egy vagy két gyermekkel együtt utazva 33 százalékos, három vagy több gyermek esetén pedig 90 százalékos kedvezménnyel válthatod meg a menetjegyedet. (A kedvezményt a gyerekeket kísérő maximum két felnőtt igényelheti.) Interneten vagy telefonon előre is megvásárolhatod a jegyeket, hogy ne kelljen sorban állni a pénztárnál.

A Volánbusz járatain a nagycsaládosoknak kedveznek: a legalább három gyerekükkel együtt utazó szülők 90 százalékkal olcsóbban válthatnak jegyet. Szintén van lehetőség online jegyvásárlásra.

Budapesti tömegközlekedéshez válthatsz kisgyermekes bérletet. Ezt bármely BKK pénztárban igényelheted, ha három év alatti gyermeket nevelsz és jogosult vagy CSED-re, GYED-re, vagy GYES-re. Az igényléshez szükség van egy igazolásra az ellátást folyósító szervtől, a személyi igazolványodra és a lakcímkártyádra, valamint egy igazolványképre. A kisgyermekes bérlet havi díja 3 450 Ft.

Mátyus Évi hordozási tanácsadó, Zuglói Babahordozó Klub: Miben segít a hordozás?

A hordozás a baba testének, lelkének egyaránt jó, de nem mindegy, milyen eszközt választunk. Az az optimális, ha enyhén szétterpesztett lábakkal és felhúzott térdekkel utazhat a baba, mivel ez a testhelyzet támogatja a gerinc-, és a csípőfejlődését, erősíti az izmait. A mozgás hatására fejlődik az egyensúlyérzéke és motorikus készsége is. A hordozott baba a szülő szemszögéből látja, tapasztalja meg a világot, a szeretet, az egyenrangúság érzését kapja meg.

Pici baba hordozására a hosszú szövött kendőt és a karikás kendőt javaslom. Ezek képesek a babát a legtehermentesebb módon megtámasztani. A fix derékpántos hordozókban (pl. mei tai, félcsatos, csatos), az eszközök felépítéséből adódóan a baba a fiziológiástól eltérő testhelyzetben lesz, ezért ezeket akkortól ajánlom, amikor a baba már stabilan ül, vagy amikor már elkezd totyogni.

Hordozva a tömegközlekedés akadálymentessé válik, a lépcsős, szűk helyek sem jelentenek többé kihívást. A járműveken menetiránynak szembe, háttal, vagy oldalt ülve de akár állva is utazhatunk. Ki kell tapasztalni, kinek hogy kényelmesebb. Mindig kapaszkodjunk és helyezkedjünk úgy, hogy a babát biztonságban tudjuk!”

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások