Mi értelme van a lázcsillapításnak?

A láz a szervezet védekező reakciója. Rutinszerű csillapítása az érvényes magyar szakmai ajánlás szerint sem ajánlott. Azzal, hogy a magas lázat néhány órára csillapítjuk egy gyógyszerrel, még egyetlen lépést sem tettünk a gyógyulás felé, sőt, akár akadályozhatjuk is a védekező folyamatot. Ennek ellenére, ha a csecsemő vagy kisgyermek közérzete nagyon rossz, nyilvánvaló fájdalmai vannak, kaphat láz- és fájdalomcsillapító gyógyszert. Ennek adagolásáról azonban célszerű egyeztetni a gyermekorvossal annak ellenére, hogy vény nélkül is kaphatóak, és a használati útmutatóban le van írva az adagolásuk. Nem jó ötlet váltogatni, egyszerre többféle lázcsillapítót adni, mert a különböző nevek mögött ugyanaz a hatóanyag állhat – így könnyű belecsúszni a túladagolás csapdájába. A lázgörcs nem előzhető meg lázcsillapító adásával.

Mindenképpen kerüld a felnőtteknél használatos gyógyszerek adását! Attól, hogy magadnál esetleg hatékonynak találtál valamit, korántsem biztos, hogy a gyerekednél is az lesz! A gyerekek nem kicsi felnőttek, nem elég egyszerűen a felnőtt adagot csökkenteni! Ők még sok tekintetben másként működnek.

Olvasd el – Eldugult orrocskák, nyűgős kisbabák – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások