5 tipp, hogy ne ússzon el a napod

Kisbaba nélkül is remekül el lehet húzni úgy egy napot, hogy abban egyetlen fontosnak mondható feladatot se fejezzünk be. Egy kicsit elidőzöl itt, egy kicsit tovább nézelődsz ott, és már délután van, úszol a teendőiddel, menthetetlenül időviharba keveredtél!

Szerző: Seufert-Szántó Orsolya

A kicsi körüli napi teendők mellett a számla befizetés, a postai csomag átvétel, a határidőtartás, de akár egy szimpla hajmosás is másodlagos feladatnak tűnik, de azért jobban érzed magad, ha mégis teendőid végére tudsz érni. Íme néhány tipp!

  1. Kelj fel időben!

Egy korán kelő kisbabával szinte nem is feladat ez. Így most vidáman megveregetheti minden korán kelő kismama a vállát. Viszont a lényeg: ne húzd el az ébredés, szoptatás, etetés utáni órákat!

  1. Ne nyomkodd a telefont!

Mindenki nyomkodja ébredés után. Mindenki belenéz az okostelefonjába napközben többször is, mert van benne könnyed, van benne hír, van benne érdekes, és barátnős chetelésre is van lehetőség. Érdemes megnézni egyszer, hogy mennyi ideig tart az „épp csak felugrottam a netre” állapot. Ez az idő pont elég arra, hogy elkéss a megbeszélt találkozóról, hogy eltolódjon egy napi feladat. Ezért inkább jelölj ki magadnak net időt, amit csak erre szánsz, de nem léped túl a kereteket.

  1. Írj fontossági listát

Egy kisbaba körül minden feladat fontosnak tűnik. Megmérni a súlyát, levágni a körmöcskéjét, figyelni hogy jól fekszik-e, elvinni a védőnőhöz, altatni, etetni, büfiztetni. És persze még sok más teendő merülhet fel. Érdemes kijelölni a legfontosabbakat, ami keretként szolgálhat a nap megtervezésében. A baba ébrenlétének idejére tervezd az elintéznivalókat, a védőnői vizitet. Ha tehetitek, menjetek gyalog, így sétáltok is, és levegőn is vagytok.

  1. 2 az 1-ben

Szervezd úgy, hogy mások alkalmazkodjanak hozzád! Ha tudod, hogy elintéznivalód lesz, akkor szervezd ugyanarra a helyre vagy legalább a közelébe a másik programot is. Szeretne a barátnőd látni titeket? Kísérjen el benneteket! Amíg a kicsi alszik a séta alatt, ti beszélgetni tudtok, elintézitek az ügyeket.

  1. Figyeld az órát

Oszd a napot háromórás szakaszokra, és határozd meg, mit, meddig szeretnél elvégezni, majd próbáld meg betartani. Ha nem sikerül, ne csüggedj, jelölj ki másik napot. Ha fontos elintézni valód van, írd a telefonodba figyelmeztető funkcióval. És ha nagyon profi akarsz lenni, akkor készíts heti tervet! Mindig jöhetnek váratlan helyzetek,! Légy rugalmas, mert sem a túlzott lazaság, sem a túl feszes tempó nem válik be hosszabb távon.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások