A fészek védelme

A nők a várandósság-szülés-gyermekágy alatt sokszor bizonytalannak és/vagy védelemre szorulónak érzik magukat, ez mindkettőtök számára lehet új fordulat. Még akkor is, ha magatokért régebben nehezen álltatok ki, a babáért érzett új felelősség könnyebbé teszi belső erőforrások, mint a bátorság mozgósítását.

A nagycsalád összes nőtagja hajlamos rárepülni a kisbabára, amint megérkezett: a szülei talán már oda sem férnek tőlük?! Tedd világossá, hogy a pároddal nektek lett gyermeketek, nem a nagymamáknak és nagynéniknek! Hasonló határhúzás olykor túlbuzgó szakemberek felé is szükséges.
Kérdéssel, segítségért remek, ha van kihez fordulni. Amikor van viszont intuíciótok, elképzelésetek, inkább saját térre, időre, tiszteletre és elfogadásra van szükségetek. Bizalomra, szeretetre és biztonságra. Párként, egyénként is!

Ugyanúgy, ahogyan neked dolgod észrevenni és elismerni, amit a párod csinál jól kezdő anyaként (pl. szoptatást), neki is dolga, hogy bátorítson és támogasson apa szerepedben.
Bízzatok meg egymás kompetenciájában (még ha látványosan ügyetlenkedő kezdő is a másik)! Egymás kritizálása és elbizonytalanítása, pláne nyilvánosan, a lehető legrosszabb stratégia. Megdicsérted ma már a párodat, milyen jó anya?

Az apa az, aki egyszerre van a körön belül és kívül is: híd a világba. Azt azonban az anya jelzi, mikor legyen nyitva vagy zárva ez a híd. Jellemzően nem bébiszittelésre van szüksége az első időszakban, inkább segítségre saját maga és a háztartás ellátásában. Már ha a segítségnek nem betolakodás eltűrése az ára… Ettől te védheted meg.

Olvasd el – Erősítő gyakorlatok újdonsült apáknak – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások