Elszíneződések a fogakon

A legjobb, ha a fogak felszínén semmilyen elváltozás nem tapasztalható, de van néhány egyértelműen aggodalomra okot adó tünet, mint például a fogak íny közeli részén kialakuló elszíneződések, amik kezdetben lehetnek krétafehérek, majd egyre terjedve és mélyülve a színük is sötétedhet. A feketés szín megjelenése már súlyos állapotot jelez, ezért nem szerencsés, ha csak akkor merül fel a fogorvosi látogatás lehetősége, amikor már valami feketedést fedezünk fel a fogakon. Ne felejtsük el, hogy a szuvasodások nem feltétlenül a legszembetűnőbb helyeken alakulnak ki, gyakran egy régóta zajló fertőzés már csak akkor válik láthatóvá, mikor a szemmel látható felszín is sérül a meggyengült fogállomány következtében.

Nagyon zavaró, ámde veszélytelen formája a fogelszíneződéseknek a feketés pöttyözöttség, fogkő szerű foltok kialakulása a fogakon. Ezt gyakran egy festék termelő baktérium elszaporodása okozza a szájban, ami bár nem rendelkezik kifejezetten zománckárosító tulajdonságokkal, mégis célszerű az eltávolítása. Hasonlóan feltűnő, de ártalmatlan elváltozás lehet a túlzott fluorbevitel miatt kialakuló fluorózis okozta fehéres foltok megjelenése. Ezek elkülönítése a veszélyes elváltozásoktól nem egyszerű.

Olvasd el – Mi ez itt a fogán? – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások