Fluoros vagy fluormentes fogkrémet?

Fogkrémet érdemes attól a perctől elkezdeni használni, amint az anyatejen kívül mást is eszik a baba. A tápszerek fogyasztása után a szájban kialakuló alacsony pH ugyanúgy károsítja a tejfogakat, mint a szilárd táplálék, ezért fontos a száj kémhatásának a mielőbbi semlegesítése. Fontos, hogy amíg a babánk nem tudja biztonságosan kiköpni a szájába kerülő fogkrémet, csak olyan terméket válasszunk, amelynek összetevői természetesek, nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat és biztonságosak akkor is, ha a pici rendszeresen lenyeli őket. Különösen igaz ez a fluor tartalmú fogkrémekre.

Régebben szokás volt fluor tablettákkal erősíteni a fogak zománcát, ma ez már szinte teljesen kiszorult a gyakorlatból és csak rendkívül indokolt esetekben elfogadható. A fogkrémek fluor tartalma viszont helyileg hat, de még így is van bizonyos kockázata a szájüregből felszívódó fluor szervezetbe kerülésének. Mivel hosszú távú kutatások még nem állnak rendelkezésre arról, hogy önmagában a fluoridos fogkrémek használata mennyiben károsítja a csontok felépülését, ezért egyéni döntés kérdése, hogy ki mennyire tart a mellékhatásoktól. Tény viszont, hogy a fluorid helyileg alkalmazva képes beépülni a fog zománcába, egy lényegesen ellenállóbb vegyületet képezve, mint a természetes fogzománc. Épp ezért a kezdeti szuvasodások felfedezésekor még mindig nagy jelentősége van a fluor regenerációs hatásának.

Olvasd el – Mi ez itt a fogán? – HelloBaby! összeállítást ITT!

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások