Tejallergiáról mindenkinek

A régi reklám szerint a (tehén)tej élet, erő, egészség. Valaha elengedhetetlennek tartották fogyasztását, különösen a fejlődésben levő szervezet számára. A régi tejkultuszban felnőtt generáció értetlenséggel vegyes aggodalommal áll a manapság egyre divatosabb reformtáplálkozási irányzatok előtt, melyek között szép számmal akadnak tejmentességet hirdetők is. Sokan hajlamosak a teljes kép ismerete nélkül is úri hóbortnak tartani az olyan szülők buzgóságát, akik szinte megszállottan vizsgálnak át minden receptet, élelmiszer csomagolás feliratot, nehogy akár egy kis mennyiségű tej is kerüljön szoptató kismama, vagy a már hozzátáplált totyogó menüjébe. Pedig egyes családoknál ez nem önként választott életmód, hanem kényszerhelyzet.

Szöveg: Károlyi Nati
Szakértő: Dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász, Dr. Csoszánszki Noémi gasztroenterológus

Tejallergia vagy tejcukor-érzékenység? Sok a félreértés a két fogalom körül. Mi is a különbség?
– A tejcukor-érzékenység azt jelenti, hogy a szervezetben átmenetileg vagy tartósan nincs elegendő tejcukrot bontó enzim, vagyis laktáz – tisztázza dr. Korausz Etelka gyermekgyógyász
Ez a kórkép inkább felnőtt korban, vagy nagyobb gyerekeknél jellemző. Nem ritka, hogy egy bélflórát meggyengítő vírusos vagy bakteriális fertőzés után jön elő, majd idővel javul a helyzet.
– A tejallergia ezzel szemben az immunrendszer túlzott reakciója a tehéntejben jelenlévő fehérjére – magyarázza a doktornő. – A tünetek elég változatosak lehetnek. A legveszélyesebb, az azonnali nehézlégzést okozó anafilaxiás sokk, szerencsére nagyon ritka. Leggyakrabban ekcémás bőrtünetek, véres széklet, esetleg nagyon gyakori fülgyulladás, felsőlégúti megbetegedések vetik fel a tejfehérje allergia gyanúját. Azonban csupán az esetek egy részében igazolódik be a gyanú. Ellentétben a tejcukorérzékenységgel, a tejfehérje allergia szinte mindig csecsemő és kisded korban jelentkezik, és az esetek döntő többségében el is múlik két-hároméves korra az immunrendszer erősödésével, érésével. Minél enyhébbek a tünetek, ez annál valószínűbb.

Mi válthatja ki?
– Tejallergia gyanúja csak akkor merülhet fel, ha az adott gyermek találkozott már tejtermékkel valamilyen formában: kizárólag szoptatott baba az anyatejen keresztül is kaphat az édesanya által fogyasztott tejtermékek fehérje tartalmából. Néha még ez a közvetett fogyasztás is problémát okozhat. Ilyen esetekben a szoptató édesanyának szigorú tejmentes diétát kell tartania, gondosan odafigyelve a kész élelmiszerek minden összetevőjére. Tápszeres babáknál pedig át kell térni a speciális, tejmentes hidrolizált tápszerekre. Néhány baba szervezete anyatejen keresztül még jól tolerálja a tejfehérjét, de amikor a hozzátáplálás során közvetlenül is kap a tehéntejből, allergiásnak bizonyul. Ha közvetlenül a tej bevezetése utáni hetekben nem jelentkezik semmilyen tünet, elenyésző az esélye, hogy később mégis tejallergia alakuljon ki egy későbbi életkorban. A rossz hír, hogy bármi más is lehet allergén. A felnőttkori allergiáknak már csupán néhány százalékát okozza valamilyen táplálék.

Hogy lehet kimutatni?
– Jelenleg az orvostudomány többféle eljárást is ismer az allergia diagnosztizálására. Ezek közül azonban egyik sem tévedhetetlen. A hozzánk forduló szülők általában nehezen fogadják el, hogy nem végzünk azonnal bőrpróbát vagy vértesztet. Azonban egy pici babát teljesen felesleges fájdalomnak tennénk ki a szurkálással, hiszen egy hatvan százalékos arányban megbízható eredményt adó vérvizsgálat nem képes minden kétséget kizáróan megcáfolni vagy megerősíteni az ételallergia gyanúját. A legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb eljárásnak ilyen esetekben a megvonásos terhelést tekintjük – tájékoztat dr. Csoszánszki Noémi gasztroenterológus. – Vagyis kivezetjük a gyermek étrendjéből a gyanús táplálékfélét, és legalább három hétig tartani kell a diétát. Ha a megvonást követően a tünetek enyhülni látszanak, kórházi körülmények között, orvosi felügyelet mellett újra visszaadjuk az adott ételféleséget. A kórházi háttérre azért van szükség, mert nagyon ritkán ugyan, de előfordul, hogy olyan súlyos allergiás reakció jelentkezik, ami azonnali orvosi beavatkozást kíván. Ha nincs aggasztó tünet, 24 órás megfigyelés után haza lehet menni. Ha valóban a tej okozza a problémát, három héten belül számítunk a tünetek megjelenésére. Mivel a táplálékfélék között a leggyakoribb allergén a tej, elsőként mindig ezzel kezdjük a próbálkozást. Ha ezt kizárhatjuk, haladunk tovább az egyre ritkább allergének felé: Következik a tojás, a szója, az olajos magvak, a gabonák, majd a tenger gyümölcsei – mutatja be a kivizsgálás menetét a doktornő.

Meg lehet előzni?
– Történtek kísérletek, melyek azt vizsgálták, vajon csökkenti-e az allergia későbbi kialakulását a babánál, ha az édesanya a várandósság illetve a szülést követő első hónapokban mellőzi a tejtermékek fogyasztását. Nem igazolódott be a feltételezés, ezért a mai szakmai ajánlás az, hogy diétázni csak akkor érdemes, ha konkrét tünetet produkál a gyermek. A legújabb kutatások arra hajlanak, hogy a korai, kis mennyiségben való bevezetés növelheti is a védelmet – számol be az eredményekről dr. Korausz Etelka.
– Korábban azt feltételeztük, hogy az a szerencsés, ha minél később találkozik tejjel a csecsemő. Mára ez megdőlni látszik – avat be a legújabb fejleményekbe dr. Csoszánszki Noémi. – Ezzel együtt továbbra is azt valljuk, hogy az anyatejnek védő funkciója lehet többek között a táplálékallergiákkal szemben is. Szerencsés, ha már az anyatejen keresztül megismerkedhet a tehéntejfehérjével a baba, majd ha csak lehet, szoptatás mellett kóstolgassa majd közvetlenül is a tejtermékeket, ha eljön az ideje. Az anyatej különösen fontos a tehéntejre érzékeny babáknak. Szigorú anyai diéta mellett fenntartható a szoptatás ilyen esetekben is, sőt kívánatos is, hogy fennmaradjon, amíg csak lehet.

Az életből vett példa: Rékáék története
Réka első kisfia, Máté hasfájós, sírós kisbaba volt. Az édesanya több helyen is olvasta, hogy az esetek egy részében valamilyen táplálék érzékenység állhat a gyakori rossz közérzet hátterében, és leggyakrabban a tej okozza a problémát. Tett egy próbát, és felhagyott tejfogyasztással, de a kész élelmiszerek címkéinek apró betűit nem vizslatta át minden alkalommal. Mivel ez a változás nem hozott tartós eredményt, vissza is tért a normál étrendre. Az édesanya utólag már tünetnek látja azt is, hogy az időközben szobatisztává vált totyogó “Fáj a pocim!” felkiáltással jelezte, ha kakilnia kellett.
A második baba, Ákos, húgyúti rendellenességgel született. Réka sokáig ennek tulajdonította az állandó hasmenéseket. Majd a kisfiú öt hónapos korában egy antibiotikum kúra után elkezdett véreset kakilni, és a gyarapodása is drasztikusan visszaesett. A biológus végzettségű édesanya bélgyulladásra gyanakodott, amiben a gyerekorvos is megerősítette. Innentől kezdve drasztikusan megvont magától minden tejterméket, de a többi családtag étrendje változatlan maradt.
Az első négyesben töltött családi nyaralás folyamán azonban Réka úgy döntött, nem főz kétfélét. Az egész család tejmentes táplálkozása nem csak az anya kímélete szempontjából bizonyul hasznosnak: az elsőszülött is látványosan lehiggadt, alvásproblémái megszűntek. Többet nem panaszkodott hasfájásra sem kakilás előtt. A nyaralásból hazatérve a család útja a gasztroenterológiára vezetett, ahol végül mindkét gyermek esetében diagnosztizálták a tehéntej fehérje allergiát.
A család azóta két újabb tejallergiás csemetével bővült. Valamennyi gyermeknél képbe kerültek egyéb táplálékérzékenységek is, így a szülők az alapanyagoknak egy olyan “metszetéből” igyekeznek megoldani a család élelmezését, hogy valamennyi családtag számára fogyasztható fogások kerülhessenek az asztalra. Ez kezdetben rengeteg pluszenergiát kívánt, de mára már bejáratódott a rendszer.
A gyerekek könnyen megértették és elfogadták a táplálkozásukra vonatkozó szabályokat. Még Máté is, akinek eredetileg a túrógombóc volt a kedvenc étele. Családi vendégségekben, gyerekzsúrokon az immár kilencéves, elsőszülött nagyfiú árgus szemekkel vigyáz a kistesóira, nehogy véletlenül belekóstoljanak egy tiltólistás összetevőt tartalmazó sütibe.
Szép lassan a nagyszülők is beletanultak a feladatba. Eltartott pár hónapig, mire megértették, hogy a tejmentes étrendbe a vajas sütemény sem fér bele, de még az egészen kiskanálnyi tejföl sem. Ma már ők is lelkesen gyűjtik a recepteket, megtanulták az alternatív tejkészítmények használatát. Nyáron több napra is le lehet küldeni hozzájuk a fiúkat, a nagyszülők is profi módon tudnak gondoskodni imádott unokáik biztonságos és tápláló élelmezéséről.

Megjelent a helloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél te is előfizetőnk!

Hozzászólások