Czippán Anett ismét babát vár

Harmonikusan összeegyeztethető az anyaság és a munka – Czippán Anett, a Fem3Café műsorvezetője élő adásban jelentette be, hogy ismét kisbabát vár és második gyermeke is fiú. A november végén születendő kicsit párjával, Szabolccsal és hatéves kisfiával, Olivérrel nagyon várják, Anettet pedig még a forró nyár sem zavarja.

Szerző: Seufert-Szántó Orsolya
Fotó: Szabó Gábor 

Hogy bírtad a nyári hőséget?

  • Azt hiszem, rossz éghajlatra születtem, mert a nyári meleggel nekem soha sem volt problémám. Most is, hogy már túl vagyok az első öt hónapon, a meleg egyáltalán nem visel meg. Igaz olyan három-négy óra körül legszívesebben leülnék, aludnék egyet, de mivel nyár lévén Oli itthon van, ezt nem igazán tudom megtenni. Az eddigiektől eltérően viszont este kilenckor már teljesen kidőlök. Én hamarabb belealszom esténként a meseolvasásba, mint a fiam.

Most is kisfiút vársz, milyen ez a terhességed?

  • Teljesen más! Ezért is hittem, hogy most lányom lesz. Az első tizenkét héttel borzasztóan megszenvedtem. Hányingerem volt, émelyegtem, méginkább elérzékenyültem mindenen, mint korábban. Kívánós nem vagyok, tehát nem hiányzik az éjszaka közepén a somlói galuska kovászos uborkával. Olival húsz kilót híztam a terhesség alatt, ez akkor nem volt kardinális kérdés számomra, még úgy sem, hogy utána nem ment le egykönnyen. Nem tervezem, hogy ezt megismétlem, így igyekszem szinten tartani magam. Figyelek, hogy ne egyek cukrot, ha lisztes ételt fogyasztok, akkor a fehér helyett tönkölyből készült terméket választok. De talán az összes sztenderd várandósággal járó tünet közül a legelviselhetetlenebb a szagokra való reakcióm. A jól megszokott öblítőnket egyik napról a másikra tiltólistára kellett tennem. Muszáj volt lecserélnem, mert nem bírtam elviselni a szagát.

Amikor megosztottad az emberekkel, hogy ismét kisfiad lesz, hozzátetted azt is, hogy két fiúval az élet kemény lesz. Hogy állsz most ehhez a kérdéshez?

  • Hirtelen megijesztett egy kicsit a felismerés, hogy két fiam lesz, de már megnyugodtam. Voltak olyan félelmeim az első időben, hogy majd ha nagyobbak lesznek, bepörgetik egymást, és nem lesz egyszerű feladat utolérni egy fiú testvérpárt. De azt hiszem, sokat fog segíteni a helyzeten az, hogy Oli már egy hatéves nagyfiú, így jócskán lesz korkülönbség köztük. És látva azt, hogy a fiammal már most milyen jól meg lehet értetni dolgokat, azt hiszem, nem kell aggódnom. Olivér egyébként nagyon várta, hogy legyen tesója. Mondtam neki, hogy egy kisbaba az elején sokat sír meg sokat alszik. De ő rendíthetetlen volt a tesó kérdésben; egyszer azt mondta, ha majd itt lesz a baba és etetnem kell, addig ő majd mesét néz. Egy másik alkalommal pedig megkérte, hogy had aludjon a baba leendő takarójával a kicsi érkezéséig. Szerencsére sok baba van körülöttünk, így bőven szerezhettünk tapasztalatot a tesós életről.

Hitted volna valaha, hogy két gyermeked lesz?

  • Azt mindig gondoltam, hogy későn fogok szülni. Oli érkezésekor ennek ellenére 27 voltam. Viszont tény, hogy nagyon sokáig, ha bárhol gyereksírást hallottam, tipikusan az az ’Úr Isten, gyerünk innen, meneküljünk’ volt a reakcióm. Aztán ez gyorsan átfordult az ellenkezőjébe, és jött Oli. Abban viszont biztos voltam, hogy szeretnék tesót adni a fiamnak. Az már nem volt olyan egyértelmű, hogy mikor, de érzésre inkább a nagyobb korkülönbség felé hajlottam. Nem vagyok türelmes típus. Kettőre ugyanúgy odafigyelni, mindkettőt meghallgatni, minden igényüket kielégíteni, nekem ez egyszerre sok lenne. Oli egyébként is egy rosszul evő, alvó baba volt és az evés terén most sem sokat változott. Már csak ezért is jó, hogy lesz köztük hat év.

Az első gyerekkel kapcsolatos teendőket az anyák általában túlizgulják. A másodiknál már rutinosabbak. Milyen érzésekkel várod most a kicsit?

  • Sokkal lazábban. Az elsőt valóban túlparáztam, most sokkal nyugodtabb vagyok. Olit várva lényegében már minden szakirodalmat elolvastam, így minden a fejemben van. Na de viccen kívül, egy csomó tapasztalat birtokában vagyok, sok helyzetet átéltem, megismertem, tudom, mit hogyan, milyen mértékben kell lereagálni. A sterilizálót elő se fogom venni, minden majd lesz, ahogy lesz, nem aggódom.

Még ha korainak is tűnik ezen gondolkodni, de szakmád miatt adott a kérés: Mennyire tervezel elszakadni a képernyőtől?

  • Lehetséges, hogy egyesek megvetnek ezért, de én képtelen vagyok leállni. Nem szeretnék évekre kiszakadni a munkából. Pörgős típus vagyok, és még ha két fiam lesz is, nem hinném, hogy bárki kárát látná annak, hogy tavasztól heteként egy napokat dolgozni fogok. Szerencsére nem leszek egyedül a feladatokra. Segítenek a szüleim, és a tévénél a beosztásomat is rugalmasan tudjuk kezelni. Ha látom előre, hogyan tudok egy-egy napot vállalni, akkor azt hiszem harmonikusan összeegyeztethető az anyaság és a munka. A legújabb “szerelem munkámat”, az esküvőszervezést sem fogom száz százalékosan pihentetni. Mivel rettentően élvezem mindegyik feladatomat, ami adódik, így azt hiszem, pont attól leszek teljes, ha mindegyiket tudom majd működtetni a gyerekek mellett.

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017. augusztus-szeptemberi számában. Legyél Te is előfizetőnk! Októberi számunkban már olvashatod Anett naplóját a babavárásról!

 

Hozzászólások