4+1 dolog, ami kell az oviba

Csak kapkodjuk a fejünket: az imént még sakkoztunk, melyik oviba is szeretnénk beíratni, és hirtelen azon kapjuk magunkat, hogy túlvagyunk az első ovis szülői értekezleten… Félénk szülői összemosolygások között ismerős arcok után kutatunk – hiszen mindenkinek jólesik a bizonyosság: nem vagyunk egyedül. A leendő óvó nénik már profink „vezényelik le” a találkozót, és buzgón sorolják, mi mindenre is lesz majd szüksége szemünk fényének egy pár hét múlva.

1. OVIS JEL

Az ovis jel választása általában már megtörtént a legelső szülőin. Akár örülünk a „végeredmények”, akár nem, jó, ha tudjuk, hogy ez roppant szerencsés dolog. Ugyanis így, ennek ismeretében az egész nyár a rendelkezésünkre áll, hogy gyermekünk elfogadja, megszeresse az óvodai jelét, ezáltal ő is hangolódhat az elkövetkező időszakra. Az ovis jel végigkíséri majd 3-4 éven át, ez idő alatt számos helyen fel kell tüntetni: ruhán, cipőn, eszközökön. Nem mindenki született fantasztikus kézügyességgel, így ha esélytelennek érezzük, hogy felismerhető formában megjelenítsük az ovis jelet, van egy jó hírünk! Léteznek már varrható, vasalható, illetve öntapadós ovis jelek, egyszóval rengeteg típus közül válogathatunk kedvünkre.

2. OVIS ZSÁK, TORNAZSÁK

Az ovis jel után talán ez hozza a legnagyobb izgalomba a kicsiket. Ha olyan oviba megyünk, ahol nincs saját szekrénye, akkor mindenképpen gondoskodnunk kell a megfelelő ovis zsákról. A dekoratív szempontokon túl tartsuk szem előtt a praktikumot is: legyenek rajta kisebb zsebek az apróbb holmiknak, és férjen be rendelkezésre álló területre. Érdemes érről időben tájékozódni, így nem ér minket kellemetlen meglepetés. Jó ötlet, ha az ovis zsákhoz illő tornazsákot is tudunk keresni, mert így biztosabban felismeri azt gyermekünk.

3. ÁGYNEMŰ

A kisgyerekek nagy része az ebéd utáni alvás idejére is az oviban marad. Óvoda-, sőt csoportfüggő, hogy milyen ágyakkal van felszerelve, illetve, hogy az arra passzoló lepedő óvodai készlet-e, vagy nekünk kell beszerezni. Amit szinte biztos, hogy vinnünk kell, az az ágynemű. Akár már az első ott-alvás előtt is „kipróbálhatja” otthon a gyerkőc, így még nagyobb biztonságérzetet ad majd neki az ismerős színvilág. Fontos, hogy jó minőségű, pamut garnitúrát válasszunk, hiszen a műszálas anyagokba könnyen beleizzadhat a kicsi, ami nem segíti a pihentető alvást.

4. TISZTÁLKODÓ ESZKÖZÖK

Mivel az óvodai élet felöleli egy átlagos család napirendjét (étkezés, alvás, játék), értelemszerűen szükség van tisztálkodó eszközökre is: törölközőre, fogkefére, fogmosó pohárra, kéztörlőre, azaz tisztasági csomagra. Csoportfüggő, hogy milyen típusú „fogyó eszközöket” (papírzsebkendő, szappan…) kérnek a szülőktől, de ezeket általában úgyis jelzik az óvónők.

+1 EGYÉB ÓVODAI KIEGÉSZÍTŐK

Oviba menni nagyon nagy dolog… Van, aki könnyebben veszi ezt az „akadályt”, van, akinek több időre van szüksége ahhoz, hogy elfogadja az új helyzetet. Számos módja van annak, hogyan segíthetsz gyermekednek. Mivel fontos számára a biztonságérzet, vigyétek el az oviba egy kis hátizsákban a kedvenc „alvókáját”, amit alkalomadtán elővehet. Nagyon aranyos, óvodára hangoló társasokkal is meglepheted, így játékos formában készülhettek a változásra! Ha gyerkőcötök is szereti a kincseket gyűjteni, akkor kedveskedjetek neki az Ovis Lettem! -Kincses Ládikóval, amibe az oviban talált újabb darabokat gyűjtheti!

A legfontosabb dolog talán mégiscsak az, hogy nyugodtan kérjük ki gyermekünk véleményét a nagyobb eszközök kiválasztásakor. Hadd érvényesíthesse ő is az elképzeléseit, még ha szerintünk nem is az a darab a legvagányabb/legcsajosabb/legszebb… Az övé lesz – miért ne választhatna (az ésszerűség keretei között) magának? Higgyük el, sokat nyom a latba, ha az általa kiszemelt ovis zsák, vagy tisztasági csomag várja őt az oviban nap, mint nap.

Legyél Te is rendszeres olvasónk! ITT http://hellobaby.hu/index.php/hellobaby-magazin-elofizetes fizethetsz elő a HelloBaby! magazinra, amely kéthavonta jelenik meg.

Honlapunkra is érdemes rendszeresen visszalátogatnod, ha megbízható információkra van szükséged.

Hozzászólások