Top 10 balatoni program napimádóknak

A Balatoni nyaralás alatt vétek egész idő alatt a parton henyélni, amikor a környék annyi gyönyörű felfedezni valót tartogat!

Nagyné Poczai Melinda összeállítása a legjobb családi balatoni programokról

Gyalogtúra a Tihanyi-félszigeten

Túrázni kedvelő családok számára ideális célpont Tihany, ahol sok érdekes látnivaló akad az Apátságon kívül is. A Balaton part menti Lepkesorról kissé meredek úton lehet eljutni a Barátlakások néven ismert, sziklafalba vájt üregekhez, ahol egykor szerzetesek éltek. A közelben tör fel a Ciprián-forrás, amelynek kristálytiszta vizéből érdemes néhányat kortyolni. Innen tovább haladva elérhetjük az óvári kilátópontot, ahonnan a környék egyik legszebb panorámája tárul elénk. A magasból rálátni a tihanyi levendulaültetvényre és a Belső-tóra, melynek létezéséről sokan nem is tudnak. A tó partjához sétálva idilli látvány fogad: legelésző szürke marhák, szaladgáló ürgék, gémeskút, ringatózó csónakok, melyeket bérelni is lehet. A tó melletti Levendula Ház Látogatóközpontba is érdemes betérni, ahol még többet megtudhatunk a Tihanyi-félszigetről.

Jegyárak: felnőtt: 1000 Ft, gyermek (3-14): 500 Ft, családi jegy (2 felnőtt + 2 vagy több gyerek): 2500 Ft

www.levendulahaz.eu

www.tihanyibelsoto.hu 

 Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Zalakarostól nem messze elterülő Kápolnapusztán mintegy 250 vízibivaly él rezervátumban. Ezek a szelíd, nyugalmat árasztó állatok szabadon legelésznek és dagonyáznak, egészen közel engedve magukhoz az embereket. Az állatsimogatóban lovakkal, csacsikkal, kecskékkel is lehet barátkozni. A rezervátum otthont ad még egy szürke marha csordának is, de lehet látni itt partifecskéket, récéket, gémeket, pintyeket, fácánokat és mókás kis ürgéket. Van piknikezőhely, játszótér, gémeskút, lovaskocsikázási lehetőség, és a kilátópontokról távcsővel is kémlelhetjük a tájat. A rezervátum fogadóépületében a Kis-Balaton élővilágát és a magyarországi bivalytartás történetét bemutató interaktív kiállítás kapott helyet.

Nyári nyitva tartás: 9:00 – 19:00

Belépődíj: felnőtt: 700 Ft, gyermek (3-14): 400 Ft

Veszprémi Állatkert

A Balatontól 15 kilométerre, gyönyörű természeti környezetben fekvő állatkert immár egész napos programmá nőtte ki magát, köszönhetően az új fejlesztéseknek és számos új állatfajnak. Az egyedülálló látványosságot jelentő Afrika-szavanna, Csimpánzvilág és Elefánt Park mellett nemrég létesült egy Dínó Park is, ahol a kisebb gyerekek dinoszaurusz háton lovagolhatnak, míg a nagyobb gyerekek a régészek munkájával ismerkedhetnek meg. Az állatkerti látogatást több játszótér, egy játszóház és egy kalandpark teszi még szórakoztatóbbá.

Nyári nyitva tartás: 9:00 – 18:00

Jegyárak: felnőtt: 2800 Ft, gyermek (3-18): 1900 Ft, 3 éves kor alatt: 100 Ft

www.veszpzoo.hu 

Kirándulás Dörgicsére

Dörgicsét méltán nevezik a Balaton-felvidék szívének. A békés, vendégszerető településen végigsétálva a testi-lelki feltöltődés garantált. Felkereshetjük a titokzatos, ezeréves templomromokat, az illatos levenduláskertet, kóstolhatunk házi készítésű kecskesajtokat és kiváló minőségű helyi borokat. A nyugodt hangulatú Pántlika Portán a nyitott terasz és a kemencés látványkonyha nyújt kellemes időtöltést és kikapcsolódást. A gyerekeket nagy homokozó és sok-sok homokozójáték várja, sőt a négylábú családtagokat is szívesen fogadják itt. A Porta szomszédságában fekszik a Dörgicsei Levendula Major, a Levendárium. Hétvégi nyitva tartási időben (10:00 – 17:00) kertlátogatásra is van lehetőség.

Kertbelépő: felnőtt: 500 Ft, gyermek (3-18 éves korig) és nyugdíjas: 300 Ft, kisgyermek (0-2 éves korig): ingyenes.

www.levendarium.hu

Balatoni Bob Szabadidőpark

A Balatonfűzfőn található szabadidőpark egész napos felejthetetlen élményt kínál a család minden tagjának. A két szuper bobpálya 1,5 kilométer hosszan siklik végig az erdőn. A Panoráma pályán megcsodálhatjuk a Balatont a magasból, az Alagútpálya fő attrakciója pedig egy 15 méter hosszú alagút, amelyben sötétedés után villogó fények fokozzák a hangulatot. Csúszás közben mindenkit lefényképeznek, és a legjobban sikerült fotókat papírra vagy ajándéktárgyra nyomtatva haza is vihetjük emlékbe. A bobpályák melletti Serpa Kalandparkban gyerekek, felnőttek egyaránt próbára tehetik ügyességüket a magasban futó kalandösvényeken vagy a mászófalon, de kipróbálhatják az íjászatot vagy a drótkötél csúszdát is. Az erdei játszótér árnyékot adó fái alatt hatalmas csúszdák, mászókák, hinták, mini kalandpark és mini csúszópálya várják a gyerekeket. Ide bátran lehet jönni három év alattiakkal is, akik még nem bobozhatnak.

Árak: felnőtt: 490 Ft/csúszás vagy 2690 Ft/6 csúszás vagy 4990 Ft/ 12 csúszás,

gyerek (3-14): 390 Ft/csúszás vagy 2090 Ft/6 csúszás vagy 3990 Ft/ 12 csúszás

www.balatonibob.hu

Westernpark Nemesvita

Szigligettől negyedórányi autóútra található a különleges, vadnyugati hangulatot idéző vidámpark, ahol egész napos szabadidős programokkal várják a családokat. Naponta több időpontban változatos és vicces western showműsorokat, madaras és lovasbemutatókat szerveznek. A trambulin, a drótköteles csúszópálya, a pedálos gokart, a pónilovaglás és az állatsimogató biztosan nagy élmény lesz a gyerekeknek. A hőségben felüdülést jelent majd a vizes légvárcsúszda, csak ne felejtsük otthon a fürdőruhát! A nagyobb gyerekek megtanulhatják az aranymosást, vagy az íjászatot és a légpuska lövészetet. Ha a nagy kalandok közben ránk tör az éhség, a Big Horn Saloon étteremben finom falatokkal várják a látogatókat.

Nyitva tartás: nyaranta minden nap 10:00 – 18:00

Belépőjegy: 2500 Ft/fő, 3 éves kor alatt ingyenes

www.westernpark.hu 

Élmények Gyenesdiáson

Míg a gyerekek a lidóstrand árnyékos homokozójában és a partmenti kisvízben játszanak, szüleik nyugodtan pihenhetnek és élvezhetik a szabadnapokat. A strandon keresztül megközelíthető Spiderland Kalandpark akadálypályáit úgy alakítottak ki, hogy korhatártól és súlytól függetlenül bárki használni tudja, aki elég bátor. Szintén a strand mellett található a Madárpark, ahol sok madárfaj él, például fácánok, pávák, vízi szárnyasok, ragadozó, trópusi és énekes madarak. A Madárpark dolgozói szívesen mesélnek a madarakról és ismertetik meg az érdeklődőket a „dinók leszármazottainak” különleges világával, de van lehetőség állatsimogatásra vagy pónilovaglásra is itt.

Belépőjegyek:

Lidóstrand: felnőtt 450 Ft, diák és nyugdíjas: 350 Ft, gyermek: 300 Ft

Kalandpark: 130 cm alatt: 1900 Ft, 130 cm fölött: 2400 Ft, felnőtt: 2900 Ft

Madárpark: felnőtt 500 Ft, gyermek: 300 Ft

www.kalandstrand.hu 

Kisvasút, Balatonfenyves

Vonatrajongó gyerekekkel szuper program felkeresni a Balaton egyetlen kisvasútját, amely Balatonfenyves és Somogyszentpál között, a Nagyberek legszebb részein robog át. A vonatablakból nézelődve kedves kis falvak, tavak, nádasból felröppenő madarak látványában gyönyörködhetünk, és ha szerencsénk van, kócsagot vagy őzet is láthatunk. Ha a család kerékpárral is szívesen felfedezné a környéket, a poggyászteres személykocsikban a bicikliknek is bőven jut hely. A nyitott kivitelű kilátókocsik pedig a meleg nyári napokon kínálnak egészen új élményt.

Jegyárak: felnőtt: 235 Ft, gyerekkel utazó felnőtt: 155 Ft, gyerek (6-14): 120 Ft, 6 év alatt ingyenes 

Kincskereső Kalóz Gyerek Show

Siófokról naponta több alkalommal indulnak a Talizmán kalózhajók interaktív gyerekprogrammal a fedélzetükön. Az egy órás hajóút során a jó hangulatot személyesen Jack Sparrow kapitány biztosítja és a gyerekek az ő irányítása alatt próbálhatják ki magukat, mint tengerjáró kalózok. Az átlagos balatoni hajókázás izgalmakkal teli kalanddá válik, a Balaton vize pedig veszélyekkel teli hatalmas tengerré. A kis kalózok megtanulhatnak kalózhajót kormányozni, kalóz módjára koccintani, karddal bánni, de a palackposta készítés és a kincskeresés sem maradhat el. A családokat és minden hajózni vágyót Siófokon a hajóállomás 8-as állásánál várják.

Kalózhajó indulási időpontok: 09:45, 11:00, 12:15, 15:00, 16:15, 17:30

Jegyárak: felnőtt: 1600 Ft, gyerek (3-14 évig): 1200 Ft, 3 év alatt ingyenes

www.tflotta.hu

Tapolcai-tavasbarlang

Egy barlang felfedezése mindig izgalmas program, hát még, ha csónakázni is lehet a föld alatti járatokban! A Tapolca alatt húzódó barlangrendszert a türkizszínű víz és a varázslatos fények teszik még különlegesebbé. A csónakokban mi magunk evezhetünk, sőt, gyakran a kezeinket és a barlang falát használva juthatunk előre, olykor a fejünket behúzva. Az élmény ennél testközelibb már nem is lehetne! A földfelszínen nemrég nyitotta meg kapuit egy látogatóközpont, ahol különleges látnivalók és egy 3D mozi kalauzolnak minket a barlangok titokzatos világába. Az interaktív kiállításon a gyerekek kúszóbarlangban ügyeskedhetnek, míg a felnőttek érzékelési képességét kőtapogató teszi próbára. A gyerekek kedvence lehet még a szabadban elhelyezett mászófal és játszótér is.

Nyári nyitva tartás: 9.00-19.00

Belépő árak: felnőtt: 2000 Ft, gyermek (3-14): 1500 Ft, családi jegy (szülők és 14 év alatti gyerekek) 5500 Ft

www.tavasbarlang.hu

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017-es TOP10 különszámában. Legyél Te is előfizetőnk!

 

Hozzászólások