Életmentő ötletek hosszú autóutakra

Babával, totyogóval sem lehetetlen küldetés hosszú órákig megállás nélkül suhanni az úticél felé. A legtöbbször kis kreativitással kellemes, vidám időtöltés válhat a végeláthatatlannak tűnő egy helyben ücsörgésből. Azért készülj fel, nem lesz könnyű!

Károlyi Nati összeállítása

Alvás: sima ügy! Vagy mégsem?
Családi vígjátékok népszerű fordulata, hogy amikor több órás sírdogálás után már minden lehetséges szülői fortély csődöt mond, öt-tíz percnyi autózással sikerül végül elaltatni a sokemberes csecsemőt. Ha ez ilyen bombabiztos és univerzális altatási módszer lenne, nem okozna ennyi fejtörést a szülőknek az autóutak menedzselése: A babák kisebb-nagyobb anyatej-szünetekkel végigaludnák a sokórás autózásokat. Ha a te gyereked éppen az ellenkezője, tartsatok hosszabb szüneteket szaladgálással, mozgáslehetőséggel egybekötve, vagy időzítsétek a hosszú utazást éjszakára.

Mese és bábozás
A lehető leghasznosabb és legegyszerűbb unaloműzési mód. Mesélhetsz fejből is a saját mindennapjaitokról. Az óvodások már elég türelmesek, hogy akár egész délután hosszan hömpölygő mesefolyamokat hallgassanak végig. Legyen nálatok néhány kedvenc hangoskönyv! Az igazán vállalkozó kedvűek, ujjbábokkal is eljátszhatják a történeteket- akár a gyerekek aktív bevonásával!

Nótaszó
A közös családi éneklés elég megosztó szokás: Van, aki még a volán mögül is önként és lelkesen száll be a mókába, mások szemében az emberkínzás egyik leghatékonyabb módjának minősül. Egyeztessétek előre az álláspontokat egymással! Nagy vélemény különbség esetén áthidaló megoldást jelenthet a zene hallgatás. Van akiknek a mondókás, gyerekdalos válogatásoknál elfogadhatóbb alternatíva gyerekkorunk valamelyik kedvenc lemeze.

Játék a szavakkal
Néhány ötlet a teljesség igénye nélkül ajánlott életkor szerint növekvő sorrendben: repül-a, repül-a, találós kérdések, “Elmentem a piacra”, kő-papír-olló, ellentétek, barkochba, fekete-fehér-igen-nem, szólánc, Ország,város
3-4 vagy több gyerekkel: “postás játék”(fülbe súgva átadott üzenet), “activity”(szavakkal körül írni, vagy lerajzolni egy feladványt), “Ki vagyok én?”, közös mese költés
További hasonló játékötletekért érdemes felkeresni a jatek.gyujtemeny.net oldalt

Logikai játékok
Korántsem minden gyereknek jön be ez a műfaj, de akinek igen, annak a szórakoztatása hosszú évekre varázsütésre megoldódik. Valóságos iparág épül az egyszemélyes logikai, stratégiai offline játékokra, ami nem is csoda, hiszen nagyon fontos igényt elégítenek ki: sok családban épp a korábban legnehezebben leköthető gyerkőc kap rá az ízükre. A Gémklub kínálatában több ilyen játék is kapható kifejezetten “utazó” változatban is.

Csendes, kreatív molyolás
Ha kiszórakozták magukat az apróságok, általában szívesen néznek valami csöndes befelé forduló elfoglaltság után. Ez lehet egy böngésző kötet nézegetése, színezgetés, rajzolás, foglalkoztató könyvek feladatainak megoldása, vagy a táj figyelése az ablakból. Ezen ponton szokták feladni a legelszántabb partizánok is a harcot az álommal.

A modern technika vívmányai
Könyvtárnyi szakirodalma van a mértéktelen és főleg a túl korai virtuális tevékenységek lehetséges káros hatásainak. Azonban eljöhet az a pont, amikor úgy érzitek, égető szükségetek van néhány perc azonnali tehermentesítésre. Ha a mesefilm-nézés, vagy az értelmes, erőszak-mentes számítógépes játékok nem részei a mindennapjaitok rutinjának, akkor az ilyen rendkívüli alkalmakon ünnepi eseménynek kijáró fogadtatása lehet a gyerekeknél. Az előre lefektetett, számukra is megérthető szabályokhoz a kütyühasználattal kapcsolatban viszont ragaszkodjatok következetesen most is!

Ami a pelust illeti
A pelenkázótáskát érdemes az utastérben tartani, és a szokásos készleten felül dupla adag váltó ruhát, valamint néhány szemeses zacskót is bekészíteni. Tisztába tevéshez mindig álljatok meg! A nyaralás nem a legjobb alkalom a szobatisztaságra szoktatáshoz, és az autóban akkor is bölcsebb lehet pelust adni a totyogóra, ha már pár hete elkezdte az ismerkedést a bilivel.

Evés-ivás, hűsítés
Gondoskodj előre árnyékoló fóliáról az ablakokra. Az évekig tartó szoptatás nagy könnyebbséget jelent: bárhol, bármikor rendelkezésre áll az optimális hőmérsékletű és összetételű szomjoltó, ami akár még egy másféléves uzsonnájának is megfelel. A mesterséges táplálás sokkal nehezebb kihívás elé állíthatja a szülőket. Szerencsére léteznek autóban is beüzemelhető cumisüveg melegítők, amelyek akár egy kisebb cumisüveg sterilizálására is alkalmasak. Ezek praktikusak lehetnek bébiétel vagy tea melegítésére is. A tápszert kimért por formájában vidd magatokkal. A nagyobbacska totyogók már kevésbé kényesek az inni-, ennivaló hőmérsékletére.
Az éhes gyereknek tökéletesen megfelel eledelül a szendvics, a nyers gyümölcs, zöldség, vagy a (leturmixolt) egytál étel, a csokis kekszet és társait inkább hagyjuk ki az elemózsiás batyuból. Innivalónak legjobb a víz, és ne feledkezz el kéztörlő, fertőtlenítőkről és vizes törlőkendőkről sem, nagy melegben jól jönnek!

Magatokra is gondoljatok!
Hosszú órákig feszülten figyelni a forgalomra, vagy unatkozó gyereksereget szórakoztatni kimerítő. Tartsatok néha egy-egy hosszabb pihenőt is, ha tehetitek. Ha mindketten tudtok vezetni, válthatjátok is egymást bizonyos időközönként a volánnál. A megérkezés utáni első napot érdemes a pihenésre szánni, a városnéző körutat, és az egésznapos kirándulást inkább halasszátok egy későbbi napra!

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017-es TOP 10 különszámában. Neked már megvan? Itt böngészheted, mi minden olvasható benne!

Hozzászólások