Mit játsszunk ilyen melegben?

A forró nyári napokban nem mindig van lehetőségünk arra, hogy vízpartra menjünk, de a gyerekekkel töltött „minőségi idő” akkor is fontos, ha otthonunkba szorulunk. Néhány ötletet gyűjtöttünk össze, hogy mit is játszhatunk a kicsikkel, amikor a hőmérő higanyszála magasabbra kúszik…

A javasolt játékok jótékonyan hatnak a szem-kéz koordináció fejlődésére, a mozgás ügyesedésére.

Zimmerer Anita gyógypedagógus ajánlata

Célba spriccelés

Locsolócsővel, kézi játék fecskendővel, a vízsugárral próbálhattok célba találni, tárgyakat elmozdítani a helyükről. Apró labdákat, műanyag poharakat vehettek célba a vízzel. Nagy nevetés lesz a jutalma, amikor arrébb gurulnak majd.

Horgászós játékok

Kicsi botokból, zsinegből, a végére hajlított drótot erősítve, pecabotot fabrikálhattok, mellyel izgalmas kaland lesz kihorgászni a medencéből a benne úszó papírhalakat, akasztóval ellátott parafa dugókat.

Vizes szivacs dobálós

Egymással szemben állva, 1-2 m távolságban, teli vizes vödörrel a lábunk előtt, nagyobb autómosó szivacsokkal dobhatunk célba, a másik vödrébe. Minél vizesebb a szivacs, annál jobb. S minél inkább lespricceljük egymást, annál nagyobb lesz az öröm.

Hajóúsztatás

A száj körüli izmok fejlődésére lesz jó hatással, ha a fürdőkádban ülve a benne úszó papírhajókat próbálják fújással elmozdítani a gyerekek. A beszéd fejlődésében ennek kiemelkedő szerepe van.

Fodrászos játék

Nagy melegben ideális a közös hajmosás, és nincs annál nagyobb élvezet, mint ezt követően fantáziát, kreativitást használva egymást megfésülni, frizurát készíteni anyának, apának, gyermeknek, egymásnak.

Buborékfújós

Ha már úgyis a fürdőben jársz, érdemes egy kis szappanhabos vizet kotyvasztani. És kezdődhet is a buborékfújás! Közben ismét észrevétlenül erősödnek a száj körüli izmok. Tiszta vizet tartalmazó pohárban is lehet buborékot fújni, fortyogóvá tenni a vizet egy szívószál segítségével. Nagy kaland lesz a pohárban zubogó víz megtapasztalása.

Játékmosogatós

Még mindig a fürdőszobában, szánhattok időt a játékok szappanos vízben történő közös mosogatására, lesikálására is. Élvezni fogják a kicsik, ha ebben a formában ők is részesei lesznek a házimunkának.

Bújócska a sötétben

Vannak olyan forró napok, amikor kénytelenek vagyunk a besötétített szobába tervezni a játékot. Feledhetetlen kalandnak ígérkezik: kereshetjük egymást, az elrejtett plüssöket, építő kockákat, kincseket. Segítség lehet ebben és az izgalom fokozásában egy zseblámpa vagy fejlámpa.

Kézműves játékok

Melegben is szánhatunk időt a kreatív, a közös barkácsolásra. Néhány példa: festékcseppentés vagy só-szórás vizes lapra. Az előbbi esetében izgalmas minták jönnek létre a szétfolyó festék segítségével, melyeket száradás után a képzelet fejlesztésére, mesék kitalálására, történet szövésre használhatunk a beleálmodott minták, formák megnevezésével. A só száradás után szintén különös formákat képez majd, s amíg szórják, jótékonyan stimulálják az ujjak végén található idegvégződéseket, melyeknek fontos szerepük lesz a későbbiekben az írástanulásban.

Hajtogatással készíthettek csodás legyezőket különböző színű, mintájú papírok felhasználásával. Megtanulhatjátok a levegő mozgatásának csínját-bínját, és közben erősíthetjük az ok-okozati összefüggések felismerésének készségét is.

Ha már a pancsolásnál tartunk, vizes kéz és lábnyomatokat varázsolhattok háztartási csomagoló papírra. Ha körül is rajzoljátok, megőrizhetitek ezeket a lenyomatokat. A kicsik felfedezhetik a méretbeli különbségeket szülő és gyermek kéznyomata között, vagy csak egyszerűen megfigyelhetik, hogyan szárítja fel őket pillanatok alatt a nap.

Izgalmas kaland a jégkorszak idején megfagyott gumiállatok kiszabadítása a jégtömbből (amelybe egy nappal előbb belefagyasztottad őket). A jégtömb felhasogatásához vésőt, kalapácsot, esetleg nagyobb köveket is használhattok.

Lábáztatós mese

Ehhez nem kell más, csak egy nagyobb edény, vödör, lavór, melybe langyos víz kerül. Az árnyas kerti fa alatt ebben ázhatnak az apró talpacskák, míg anya vagy apa mesét mond fejből vagy könyvből. Valamiért a fejből mondott, szabadon kitalált történeteknek mindig nagyobb a sikere. Főleg ha a történetbe beleszövődik az aktuális élmény, a meleg nyár, a langyos víz a vödörben és a fa alatt ülő gyerekek. Innivalókért lapozz a … oldalra!

Megjelent a HelloBaby! magazin 2017-es Top10 különszámában. Legyél Te is előfizetőnk!

Hozzászólások