Tovább él, aki később szül?

Aki sokáig marad termékeny, annak nagyobb az esélye arra, hogy lassabban öregedjen. Egy új kutatás szerint a 33 éves koruk fölött szülő nők tovább élnek.

Egy új kutatás szerint azok a nők, akik természetes úton viszonylag későn szülnek gyermeket, nagyobb valószínűséggel tovább élnek. A kutatási eredmények az öregedés folyamatait is jobban érthetővé teszik – a tudósok szerint.

A kutatók úgy vélik, hogy az átlagosnál tovább termékeny nők genetikai adottságai rejlenek a háttérben – írja a brit Daily Mail.

A tanulmány szerint azok a nők, akik utolsó gyermeküket 33 éves koruk után hozták világra, kétszer nagyobb eséllyel érik meg a 95. életévüket, mint azok, akik utoljára 29 éves korukra szültek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nőknek érdemes elhalasztaniuk a teherbeesésüket – ezt már a tanulmány vezető szerzője, Dr. Thomas Perls nyilatkozta, aki a Bostoni Egyetem Orvosi Központjában dolgozik, az Egyesült Államokban.

Vagyis nem a későre halasztott szülés miatt élnek tovább a nők, ezáltal nem javítják esélyüket a hosszú életre. A viszonylag magas korban való szülés inkább csak indikátora annak, hogy általában mennyire öregednek az érintettek.

Az ugyanis, hogy valaki természetes adottságai alapján képes világra hozni egy gyermeket, magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a nő reprodukciós szisztémája lassabban öregszik, és így a test többi része is lassabban teszi ugyanezt – magyarázta az amerikai szakértő.

 

(Forrás: hazipatika.com)

Hozzászólások