Orvos vagy szülésznő?

Jövő hónaptól választhat a kismama, ha az orvos megállapítja a terhességet, marad a nőgyógyász kezelésében, vagy inkább szülésznőt kér meg arra, ő kísérje végig a kilenc hónapon. A szülészorvosok és a szülésznők azonban úgy vélik, nem egymástól külön, hanem egymással együtt kell dolgoznia a két embernek. Az első három hónapban – de később is – olyan problémák is felmerülhetnek, amelyek meghaladják a szülésznők képzettségét.

A közös munka híve, Szőnyi György a Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság főtitkára azzal kapcsolatban mondta ezt lapunknak, hogy egy július elsejétől hatályba lépő miniszteri rendelet szerint bizonyos esetekben a várandós nők maguk választhatnak: a kilenc hónapot orvos, vagy szülésznő kísérje végig.

Az első vizsgálat, vagyis a terhesség megállapítása minden esetben a nőgyógyász feladata lesz, akinek ekkor kell döntenie arról, hogy mindenképpen a felügyelet alatt maradjon-e a kismama. Ha szociális vagy egészségi okok miatt nincs szükség a fokozott figyelemre, a nő átigazolhat egy szülésznőhöz.

Az érvelés szerint a várandósság megállapítása és az erre vonatkozó rizikóbesorolás továbbra is az orvos hatáskörében marad. Az új jogszabály szerint a kötelező vizsgálatok a terhesgondozási könyvben szerepelnek majd, abba – az eddigi gyakorlattól eltérően – már a szülésznők is tehetnek bejegyzéseket.

Erre mostanáig nem volt lehetőségük a szülésznőknek, így a rendelet életbelépésétől megszűnik a várandósok eddigi “felesleges küldözgetése” a védőnőkhöz. Csakhogy a védőnő és a szülésznő feladata más, ráadásul a szakemberek az együttműködésben és nem az egymás kizárásában értenek egyet.

Szőnyi György szerint a terhesség elején még nagyon sok, későbbi problémát nem lehet kiszűrni, később olyan gondok adódhatnak, amelyekről a kezdeti időszakban az orvosnak fogalma sem lehet. Mint mondta, biztosan lesznek olyan páciensek, akik élni fognak majd ezzel a lehetőséggel, de az biztos, hogy nem nagy számban.

Az egészet nem is tartom életszerűnek“. Elismerte, nem jellemző, hogy egy szülésznő végig részese a terhesgondozásnak, pedig egy nő testileg, lelkileg jobban át tudja érezni a kismama szerepét, problémáját. Olyan szülésznő is van, aki biztonsággal levezényel egy szülést. De a terhesség és a szülés közben is adódhatnak olyan helyzetek, amikor az orvost szükség van.

A szülésznő vagy orvos helyett a szülésznő és orvos közös, együttes munkáját kellene erősíteni – jelentette ki Szőnyi György, aki megjegyezte azt is, az otthonszülés mellett is erős volt a lobbi, végül a kismamáknak mégis csupán fél százaléka választja ezt a megoldást. A főtitkár szerint az új miniszteri rendeletnek is hasonló lesz az eredménye.

 


(Teljes cikk: népszava.hu Fotó: obgynindiana.com)

Hozzászólások