Már több mint tízezren éltek a gyed extrával

Közel tizenegyezer család élt valamilyen formában a gyed extra adta lehetőséggel három hónap alatt. Vagyis 2014 első negyedévében, a szociális hozzájárulásiadókedvezmény kibővítésének hatásán kívül ennyi háztartásnak jelentett segítséget a januárban életbe lépett intézkedés – értesült a Magyar Nemzet.

A gyermekvállalást és a szülés utáni munkába állást ösztönző csomag első negyedéves adatainak pontos részleteiről Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára ma ad tájékoztatást.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár már februárban jelezte: az év első hónapjában naponta átlagosan százan keresték fel az OEP illetékes hivatalát, hogy – élve a gyed extra adta lehetőséggel – valamilyen pénzbeli ellátást igényeljenek. Az akkor alig egy hónapja életbe lépett intézkedés miatt több százan jelezték igényüket az illetékes szerveknél.

A Budapest Főváros Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztár szakigazgatási szervének tájékoztatása szerint csak pénzbeli ellátás – azaz terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, táppénz – igénylése miatt hozzávetőleg háromszáz ember jelent meg naponta az ügyfélszolgálaton.

A szülők negyven százaléka a gyed extra valamely rendelkezésével kapcsolatosan érdeklődött. Szintén pénzbeli ellátások miatt naponta mintegy 360 telefonhívás érkezett a hivatalhoz, ezek 70-75 százaléka a gyed extra rendelkezéseire vonatkozott.

A Nemzetgazdasági Minisztérium januárra vonatkozó adatai szerint a gyed mellett 3630-an, a gyes mellett 30 órát meghaladó időtartamban 1803-an dolgoztak, vagyis az első hónapban 5433-an éltek az intézkedés adta lehetőséggel. Az OEP információi szerint februárban 3820-an részesültek munka mellett gyedben. A gyed extra másik fontos elemét, az egyetemi, főiskolai hallgatók által igénybe vehető diplomásgyedet februárban öt édesanya vette igénybe.

Ismeretes: a gyed extra januári bevezetésével a gyermekvállalást és a szülés utáni munkába állást szeretné ösztönözni a kormány. Az összesen négy területet érintő, a gyermekvállalást ösztönző csomagról Soltész Miklós korábban elmondta: lényege, hogy az édesanya a gyed és a gyes folyósítása mellett a gyermek egyéves korától teljes munkaidőben visszamehet dolgozni.

 

(Forrás: OrientPress Hírügynökség)

Hozzászólások