A túlsúlyosaknak nagyobb az esélyük a vetélésre

A túlsúlyos kismamáknak nagyobb a kockázatuk a vetélésre, gyermekük halva születésére vagy csecsemőhalálára. Azoknak a nőknek, akiknek a testtömeg-indexük 40 vagy annál több, két-háromszor nagyobb a kockázatuk a terhesség alatti vagy szülés közbeni komplikációkra – figyelmeztet egy tanulmány, amelyről a University Herald számol be.

A halvaszületés relatív kockázata például 20 százalék egy 25-ös BMI értékkel rendelkező nőnél, még ugyanez a rizikó 10 százalék a 20-as BMI értékkel rendelkezőknél. A legnagyobb növekedést azonban a rendkívül túlsúlyos, 40-es BMI, vagy annál nagyobb értékkel rendelkezőknél tapasztalták, náluk az említett kockázat két-háromszor nagyobb lehet.

A kutatás keretében 38 korábbi tanulmány átfogó elemzését végezték el, hogy megnézzék a kapcsolatot az anya testsúlya és a terhesség alatti, szülés közbeni lehetséges kockázat között. Megállapították, hogy már akár egy kismértékű testtömeg-index növekedés is összefügghet a megnövekedett vetélés, a halvaszületés vagy a csecsemőkori halálozás kockázatával.

Ezekre az eredményekre számos biológiai mechanizmus adhat magyarázatot, mint a terhesség alatti magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség, a veleszületett magzati rendellenességek, amelyek szintén összefüggnek az anya túlsúlyával.

 

(Forrás: orientpress.hu)

Hozzászólások