Több mint 11 millió forintot gyűjtöttek össze a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának

A KFC éttermeiben gyűjtöttek össze a vásárlók 11 616 180 forintot karácsonyra, amelyet január 31-én adták át a KFC éttermeit működtető AmRest Kft. képviselői a klinika vezetésének. Ennek az összegnek a segítségével megnőhet a laparoszkópiával elvégzett beavatkozások száma. Az ilyen műtétek lényegesen kisebb megterhelést jelentenek a gyermekek szervezetének, mint a hagyományos sebészeti módszerrel elvégzettek és a kórházban töltött időt is lecsökkentik.

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikáján évente már több mint 250 laparoszkópiás – a köznyelvben csak “kulcslyukműtét”-ként ismert – beavatkozást végeznek. Ez az összes műtét 15 százalékát teszi ki. A klinika vezetése is azt szeretné, hogy ez az arány nagyobb legyen. A meglévő laparoszkópiás torony működéséhez, kiszolgálásához szükséges eszközök fejlesztésével jelentősen növelni lehet a beavatkozások számát.

A laparoszkópiás toronyhoz alkalmazható új monitort, speciális lámpát, kamerát, a műtéthez szükséges szén-dioxid befúvót és több, kisebb, a beavatkozás során használatos eszközt tud venni a KFC vendégei által biztosított összeg segítségével a Semmelweis Egyetem.

Aki tavaly november 15-e és december 19-e között “Extra” kiegészítőt – extra adag csirkemell csíkot, csípős szárnyat, káposztasalátát – vásárolt a menüjéhez a lánc 44 magyarországi éttermének bármelyikében, az a kiegészítő árának több mint 10 százalékával, vásárlásonként 30 forinttal járult hozzá a támogatás összegéhez. 387 260 ilyen vásárlás történt, így jöhetett létre a Semmelweis Egyetemnek felajánlott 11 616 180 forint.

“Nagyon örülünk, hogy részt vállalhatunk a klinika erőfeszítéseiben. Igazából nem nekünk köszönhető ez a támogatás, hanem annak a több mint 387 ezer vásárlónknak, aki szintén fontosnak tartotta a beteg gyermekek ügyét.” – mondta el az átadáskor Fukcius Tamás, a KFC éttermeket működtető AmRest Kft. üzemeltetési Igazgatója.

“A “kulcslyukműtét” természetesen drágább, mint a hagyományos technika, ám a hatása igen figyelemreméltó. Akár egy napra is rövidülhet általa a kórházban töltött idő.” – mondta Dr. Verebély Tibor, a klinika professzora az átadón, amelyen részt vett Dr. Kálmán Attila gyermeksebész is, aki az egyik legnagyobb sikert érte el a laparoszkópiás eszközzel. Tavaly májusban az országban első alkalommal, a mellkas felnyitása nélkül mentette meg egy nyelőcső-elzáródással született csecsemő életét.

“Azokkal a berendezésekkel, amelyeket ebből az összegből a laparoszkópiás toronyhoz tudunk vásárolni, jobban elő tudjuk készíteni a beavatkozásokat, és növelhetjük az ilyen típusú műtétek számát” – mondta el.

A támogatás kedvező hatása nem csak a fővárosi gyermekeket érintheti, hiszen a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájában az ország minden tájáról érkeznek olyan bonyolult beavatkozást igénylő betegséggel küzdő gyermekek, akiken ezzel a laparoszkópiás eszközzel tudnak segíteni.

Hozzászólások