A gyed mellett is jár a bölcsődei ellátás

A gyermekgondozási díj (gyed) mellett is jár a bölcsődei ellátás a szülőknek – hívta fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára a gyed extra intézkedéscsomagról tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Soltész Miklós arról beszélt, a családtámogatási rendszer minden élethelyzetre segítséget tud adni.

Közölte, ebben a kormányzati ciklusban 28 milliárd forintot fordítottak, illetve fordítanak még az év végéig a bölcsődei férőhelyek bővítésére, felújítására. Hozzátette, ezzel több mint 5 ezerrel nőtt, illetve nő a férőhelyek száma.

Elmondta azt is, a 2014-2020 uniós költségvetési időszakra felmérik, hol van még szükség az országban új bölcsődei férőhelyekre, vagy felújításokra. Az államtitkár a vonatkozó jogszabályokat idézve azt mondta, két, 3 év alatti gyerek után két gyes-t kapnak a szülők, sőt az ikergyerekek után dupla gyes jár. Ez azt jelenti, hogy ha egy “kettes iker” után újabb gyerek születik, akkor a családnak már három gyes jár.

Soltész Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyed extra bevezetése érinti a dolgozni kívánó anyákat, a családalapító fiatalokat, valamint az újabb gyereket vállaló szülőket.

A január 1-jével bevezetett gyed extra négy konkrét intézkedést jelentett. Így a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így  például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

(Forrás: MTI)

Hozzászólások