Minden Anya lehet Bajnok Anya!

Elindult a visszaszámlálás! Hamarosan kezdődnek a 2014. évi Szocsi Téli Olimpiai Játékok. A Procter & Gamble idén másodszor is útjára indította 175 éves fennállásának legnagyobb kampányát, a „Köszi Anyu!” programot.

Ennek keretében pedig elkészítette az  „Aranyérmes anyák” című közvélemény-kutatását. A résztvevő anyukák (akik között egyaránt részt vettek olyanok, akik gyermekei sportolnak, és olyanok is, akiké nem) együttesen rajzolták meg az univerzális anya portréját

A számos felfedezés mellett a tanulmány egyik legfontosabb megállapítása, hogy bár számos feladata van egy anyának, az első és legfontosabb, hogy támogassa és motiválja gyermekét úgy a mindennapokban, mint a sportban.

Lássuk a kutatás eredményeit!

 

Minden Anya lehet Bajnok Anya!

A „Aranyérmes Anya” című tanulmányban részt vevő anyákat megkérték, hogy sorolják fel a jellemüket leginkább leíró tulajdonságokat. A magyar válaszadók a felelősségteljességet, a becsületességet, a gondosságot, az érzékenységet és a pontosságot tartották a legfontosabbnak és legalapvetőbbnek magukban. Így a sportoló és a nem sportoló gyermeket nevelő édesanyák együtt rajzolták meg az univerzális édesanya portréját. A tanulmány eredményei alapján megállapítható, hogy bármely anyában meglehet a képesség egy ifjú bajnok felneveléséhez.

Következetesség, jó szervezőkészség

Az édesanyákat arról is megkérdezték, hogy szerintük melyek a leglényegesebb jellemvonások, amelyek nélkülözhetetlenek egy kiváló sportoló felneveléséhez. A megkérdezett magyar édesanyák két tulajdonságot hangsúlyosan kiemeltek: a jó szervezőkészséget (47%), és a következetességet (45,5%). Ebben a sportoló és nem sportoló gyermeket nevelő édesanyák is egyetértettek.

Következetesség – a feladatok tervezésében és szervezésében, az edzések ütemezésében, a menetrend betartásában és betartatásában

A következetesség, ha már a mindennapok szokásává vált, segít és meggyőz: „Igen, képes vagy rá!”; akkor is, ha a gyermek néha ellógna egy edzést, vagy ha reggel visszahúzza az ágy. Ez a legfontosabb, amivel támogatni tudják gyermekeiket karrierjük legnehezebb pillanataiban – állítják egybehangzóan az édesanyák.

Jó szervezőkészség – az időbeosztás készítésében, az események megszervezésében, a feladatok azonnali újragondolásában

Jó szervezőkészség nélkül egyetlen csúszás elég, és az egész terv összeomolhat. Egy sportoló édesanyjának minden részletre figyelnie kell, legyen szó a mindennapi kötelezettségekről vagy a gyermeke érzelmeiről. A tanulmány feltárja, hogy egy édesanyának, aki aktívan részt vesz a felkészülés folyamatában, milyen kulcsfontosságú szerepei vannak: felkészíti, illetve elviszi a gyermeket az edzésekre (16%), elkíséri a versenyekre (27%), megvigasztalja a nehezebb időszakokban (32%), beszélget a gyermekkel az általa gyakorolt sportágról (29%) és segít megküzdeni az érzelmekkel (53%).

Optimizmus és derűlátás

Az elengedhetetlen tulajdonságok hasonlóságai mellett az édesanyák két csoportja – sportoló és nem sportoló gyermeket nevelő anyák – közötti legnagyobb eltérés a saját magukról alkotott képükben rajzolódik ki.

A tanulmány az anyai szerepfelfogás és a nőiség megélése közötti jelentős kapcsolódásra is rávilágít. Úgy tűnik, hogy az az anya, akinek a gyermeke sportol, optimistább, boldogabb, elégedettebb a megjelenésével, társasági életével, iskolázottságával és munkájával, szemben azokkal az anyákkal, akiknek a gyermeke nem sportoló. Bár a sportoló és nem sportoló édesanyák is elsősorban anyaként, másodsorban háziasszonyként tekintenek magukra, a versenysportoló-gyermekes édesanyák sokkal nagyobb arányban jellemezték magukat vonzó nőként (23% vs. 12%), és boldogabbnak is többen érzik magukat közülük (37% vs. 32%). Érdekesség azonban, hogy szabadidő tekintetében nincs nagy különbség a két csoport között: egy héten körülbelül 10 órát fordítanak magukra.

Minden anya lehet egy bajnok mamája, függetlenül a lakhelyétől, értékrendjétől és a gyermeknevelési módszereitől. Mégis fontos hangsúlyozni a különbségeket a sportoló gyermeket nevelő anya és a nem sportoló gyermek édesanyja között. Az előbbi sokkal elégedettebb az életével. Összegezhetjük tehát úgy, hogy ők sokkal optimistábbak és nyitottabbak, ezért nagyobb valószínűséggel hatnak ösztönzően gyermekeikre, és bátorítják őket, hogy mindig keressenek új kihívásokat.” – mondta Dominika Maison, a Maison Research Center pszichológusa.

Nézd meg a “Köszi Anyu!” kampány videóját! Szerintünk nagyon inspiráló és megható képsorok a kicsik első próbálkozásairól és későbbi, bajnoki sikereikről.

(fotó: Pinterest)

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/2lca7KaT23Q” frameborder=”0″ allowfullscreen]
Hozzászólások