Tudósítás a Parlamentből: A Szoptatás Világhete

Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnő Tagozata és Neonatológiai Tagozata 2016. augusztus elsején konferenciát rendezett a Szoptatás Világhete “Az anyatejes táplálás jelentősége” címmel a Parlamentben. Az ott elhangzó előadásokat Csörgő Andrea és Keszler Viki, a Piknik a Szabad Szoptatásért rendezvény szervezői foglalták össze röviden:

“Dr. Várady Erzsébet, IBCLC, neonatológus a nyilvános szoptatás támogatása mellett állt ki a Parlamentben.
“Milyen jó lenne, ha kiemelten védenénk a szoptató anyákat a nyilvános helyeken!”
Köszönjük! Dr. Várady Erzsébet beszélt a Kódex javaslatainak törvényi erőre emelésének fontosságáról, a szülészeti ellátás bababaráttá válásának jelentőségéről, és arról is, hogy fontos, hogy az anyák bárhol, bármikor szoptathassanak. Azt is kiemelte, hogy a hosszan szoptató anyáknak támogatás járna a társadalomtól, mert most sok negatív élmény éri őket. Hálásak vagyunk, hogy ez mind elhangzott itt!

dr. Szabó Miklós (elnök, ESZK Neonatológiai tagozat) arról beszél, hogy nem volt koherens kormányzati program az elmúlt évtizedben a szoptatás támogatására.
Cselekvésre szólít fel, mert bár évi 500 milliárd adóforintot fordítunk családtámogatásra, de ebből szoptatástámogatásra semmit sem költünk célzottan. Fókuszba kell állítani első lépésként a szoptatás támogatását!
dr. Szabó Miklós azt mondta előadásában, hogy fantasztikus dolgokat írtunk nyílt levelünkben, és felvitte magával a pulpitusra!! Köszönjük, hogy elolvasta, köszönjük, hogy szólt rólunk!
Többek között kiemelte, hogy minden szülészeten szükség lenne szoptatást támogató szakemberre!
“Nagyon fontos, hogy a magyar kormány elhatározza magát!”
Egyetértünk!:)

Éjjel-nappal lehessenek a szülők gyermekük mellett a kórházban is!
Az apák is!
Nincs különbség, nemtől, társadalmi státusztól, nációtól függetlenül minden szülő számára lehetőséget kell biztosítani arra, hogy a gyermeke mellett legyen!
Érthető információt és valós támogatást érdemelnek, és lehetőséget a non-stop jelenlétre a gyermekük mellett!

Megérintő előadást tart Silke Mader az EFCNI elnöke, saját koraszülött gyermekeinek kapcsán.
Ő nem kapott megfelelő érzelmi támogatást anno, és a szoptatásban sem támogatták értőn. Elképzelhetetlenül nehéz helyzet a koraszülöttek szülei számára, amikor azt sem tudják, mit hoz a jövő, egészséges lesz-e, életben marad-e a gyermekük, amikor az elképzelt boldogság helyett a rengeteg kétellyel, szomorúsággal kell szembesülniük.
Az anyáknak támogatás, tér és megerősítés kell, hogy mindeközben még anyatejet is biztosítsanak, fejjenek, kitartsanak.
‪#‎masallapotot2016‬ a PIC-eken és mindenhol!

Vessünk véget a szeparációnak!
Rooming in ellátást a PIC-eken is, és támogatott hosszan szoptatást!!

dr. Gárdos László arról beszél, milyen fontos az első pillanattól az anyatej!
Különösen lényeges ez a koraszülött gyermekek számára, hiszen nekik igazán szükségük van arra, hogy immunvédelmüket így támogassuk!
700 grammos, intenzív osztályon fekvő koraszülött baba volt az első, aki az ő korházukban megkaphatta tápszer helyett 14 éve az anyukája tejét.
Ez akkor úttörő megoldás volt, mert a tápszert preferálták az egészségügyben.
Imádjuk Gárdos doktort amiatt is, mert kimondta a Parlamentben, hogy NINCS felső korlátja életkorban mérve a szoptatásnak, és kivetített egy tandem szoptatós fotót!!!”

A szoptatással kapcsolatos célokat támogató PETÍCIÓT ITT ÍRHATOD ALÁ!

Forrás: Piknik a Szabad Szoptatásért

Hozzászólások