Átadták az Aranyanyu díjakat

Az immár ötödik alkalommal kiosztott Richter Aranyanyu Díj csak nőknek szól, és célja immár ötödik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat.
A díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése. A díjat olyan nőknek ítélik oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, és munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. Szeretnék, ha ez a díj pozitív társadalmi változást indítana el, ezért köztünk élő hősnőket keresnek minden évben, akik nap mint nap sokat tesznek értünk, családunkért és közösségünkért.
Az idén először négy kategóriában meghirdetett pályázat az egészségügyi szakdolgozók, orvosnők és pedagógusok kategóriáján kívül a szociális területen dolgozó nőket is díjazta. A tizenhat döntős közül kategóriánként egy-egy közönségdíjas és egy-egy zsűridíjas vehette át a szobrot és a vele járó pénzjutalmat, valamint a kilencedik díj, a Ridikül Magazin különdíja is gazdára talált.

Közönségdíjas védőnő: Gitidisz Krisztina
A közönségszavazás első percétől magasan vezette a mezőnyt az egészségügyi szakdolgozó kategória közönségdíjasa Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő, laktációs szaktanácsadó. A zuglói édesanyák, családok támogatója hisz egy bababarát országban megvalósulásában, és abban, hogy amiről ma még előadásokat, tanfolyamokat tart, egyszer annyira természetes lesz, hogy beszélni sem kell róla.
Krisztina 1992 óta dolgozik védőnőként, előbb a X. majd a XIV. kerületben. Kezdettől fogva szakmai igényesség és az a cél vezérelte, hogy minél több oldalról, minél alaposabb tudással segíthesse a hozzá forduló családokat. Dúla képzést, babamasszázs tanfolyamot végzett, perinatális szaktanácsadói végezettséget szerzett, nemzetközi szoptatási szaktanácsadó vizsgát tett. Tagja az Alapellátási Szakmai Kollégiumnak, a Magyar Védőnők Egyesületének pedig elnökségi tagja. Részt vesz a Bababarát Kórház címre pályázó intézmények felmérésében és címet kiosztó Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság munkájában. Rendszeresen tart szülésre felkészítő tanfolyamot, mindennapi munkája szorosan kötődik a szoptatás támogatásához. És ahogy azt a közönségdíj is mutatja: Krisztina elkötelezettségét, magas színvonalú tudását messzemenően értékelik mindazok, akikkel nap mint nap találkozik munkája során.

További díjazottak
A közönség pedagógus kategóriában Varga Diánát díjazta. Dia a gyerek agykontroll módszert használva annak szenteli életét, hogy segítse őket abban, hogy kiegyensúlyozott, elégedett fiatalokká válhassanak.
Dr. Katona Renáta, az orvos kategória közönségdíjasa a Szegedi Klinika szülész-nőgyógyász szakorvosa, szakterülete a meddőség kezelése.
A szociális területen dolgozók kategóriájában Tóthné Perei Márta vette át a közönségdíjat. Márta életét egy tizenkét évvel ezelőtti telefonhívás változtatta meg. Nem volt kérdés számára, hogy magukhoz veszik testvére hirtelen, tragikus körülmények között árván maradt öt gyermekét.
A zsűridíjas kategória egy-egy győztesét a már jól ismert zsűri tagjai, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó; Dobó Kata színésznő, és a „házigazdák”: Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője, valamint Rácz Zsuzsa író közösen választották ki.
A pedagógus kategóriában a zsűri díjazottja Furugh Switzer kanadai-perzsa szociológus és tanár, aki 20 éve érkezett Magyarországra. Hamar szembesült azzal, hogy az általános iskolában már behozhatatlan hátránnyal induló roma gyerekek integrálása alapvető nehézségekkel jár. A Furugh által kifejlesztett Meséd – Mesélő Édesanyák programot az a felismerés hívta életre, hogy ha a gyermekeknek mesét olvasnak, akkor a kicsik fejlődő képességeik révén könnyebben beilleszkednek az iskola életébe, ott jobban teljesítenek, és tovább is maradnak meg a rendszerben.
Az orvos kategória győztese Dr. Fórizs Éva felnőtt és gyermek pszichiáter, addiktológus szakorvos. Évtizedek óta foglalkozik nemre, kultúrára, bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül szenvedélybetegekkel, alkohol-, drog-, viselkedési vagy kapcsolati függőkkel.
Az egészségügyi szakdolgozó kategória zsűri díját Rogus Piroska kapta. Kislány kora óta hatalmas elhivatottsággal kikövezett egyenes út vezette őt az egészségügybe. Folyamatosan képezte magát, kisnővérből mára a Sürgősségi Osztály osztályvezető főnővér helyetteseként végzi munkáját.
A zsűri díját a szociális területen dolgozók kategóriájában Toszeczky Renáta kapta. Ő nem ismeri a félelmet, vagy ha mégis, akkor nagyon bátor nő. A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni koordinátora, ami azt jelenti, hogy olyan lányoknak, nőknek segít egy védett, titkos házban, akiket fogva tartóik megaláztak, bántalmaztak, szexrabszolgaként tartottak, gyakran prostitúcióra kényszerítettek.
Idén második alkalommal ajánlott fel különdíjat a Ridikül Magazin, melyet Sebők Éva fejlesztőpedagógus vehette át. Élete nagy kalandjába vágott bele, amikor kutyaterápiát kezdett alkalmazni a fejlesztésben.

A díjazottakról ITT OLVASHATSZ részletesebben.

Hozzászólások