Új szoptatós okostelefon alkalmazás!

Egy újszülött kisfiú apukája hívta fel szerkesztőségünk figyelmét egy új okostelefon alkalmazásra, amelyben hasznos, könnyen áttekinthető, szoptatással kapcsolatos ismereteket találunk. Most az ő ajánló sorait adjuk közre, s azt gondoljuk, a böngészés mindenkinek hasznára válhat, akár a második, harmadik gyereknél is, hiszen sok olyan megcáfolt tévhitre bukkanhatunk az alkalmazásban, amelyekről rengetegen hiszik, hogy fontos, megszívlelendő jó tanács.

“Gyermeknevelő ismerőseink előre figyelmeztettek, hogy a baba érkezésével mindenkinek lesz ötlete az etetéssel, a neveléssel és a feleségem étrendjével kapcsolatban, mégis felkészületlenül ért minket a tanácsok ilyen bőséges áradata.

“Ne szoptass 3 óránál gyakrabban, mert a mellednek nem lesz ideje megtelni!”

“Ne aludjatok együtt, mert aberrált lesz a gyerek” (ennek ellenére mi időben kiszoktattuk

az ágyunkból Dánielt, a spánielt)

“Ne szoptass fekve, mert felborul a gyerek emésztőrendszere!”

“Egyél tejserkentő madártejet, de ne egyél puffasztó ételeket, viszont igyál 5 liter vizet naponta kétszer, miután alaposan megdörzsölted a bimbódat, hogy edzett legyen a szoptatásra. Persze az elején úgysem lesz tejed, de azért mérd szopik előtt és után, vagy ha egyet kihagysz, akkor kamillatea.”

“Éjjel pihenned kell, nem szoptatni.”

Elbizonytalanodtunk. Elhatároztam, kiderítem, hogy hol az igazság. Biztos, hogy van egy app erre is! Meglepetésemre, az első keresésre meg is találtam a “Szoptatás ­ Tények és tévhitek”

app­et az App Store-­ban telefonra és tabletre. (Google Play­en is fent van).

Az app (book?) írója Rózsa Ibolya, nemzetközi laktációs szaktanácsadó (ki gondolta volna, hogy van ilyen szakma is).

Több, mint 120 tévhitet és azok cáfolatát kapjuk meg egy modern, jól kezelhető felhasználásban. Elrendezése leginkább egy pakli kiterített kártyára hasonlít. Egy­-egy oszlop egy-­egy témát foglal össze, olyanokat, mint “Felkészülés, szülés, első

napok”, “Szoptatás, kereslet-­kínálat, fejés”, “Alvás, éjszakai szoptatás”. A lapokat a gyors áttekintéshez összehúzhatjuk, könyvjelző helyett a kiválasztott lapokat egy külön pakliba, a “Kedvencekbe” tehetjük. Elfordítva kis képernyőn is jól olvasható. Az ára, (1700 Ft) körülbelül a fele egy hagyományos könyvének. A szerző ígérete szerint időről­időre frissítések is járnak majd hozzá.

Mióta feleségem telefonjára megvettem, most szoptatás közben olvasgatja.

Én már kiolvastam.

Tudtátok például, hogy egy újszülött gyomra akkora, mint egy cseresznye?”

Hozzászólások