Megnyílt Budapest első buszmegálló tornaterme

Mert minden mozgással töltött perc számít!
Az elmúlt hónapban több tízezer ember találkozott Magyarország legnagyobb vállalati aktív életmód kezdeményezése, a Coca-Cola Testébresztő program keretében felállított szobabiciklikkel és pedálos székekkel az V. kerületi, Széchenyi utcai buszmegállóban. A Pestébresztő buszmegálló arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy akár a várakozással eltöltött idő is kihasználható a testmozgásra.
A WHO szerint a mozgásszegény életmód világszerte ma már a negyedik leggyakoribb halálok, miközben a szervezet szerint heti 150 perc, napi fél óra, intenzív mozgás már elegendő volna ahhoz, hogy csökkenthessük a szív- és érrendszeri betegségek, a diabétesz, sőt egyes daganatos megbetegedések kockázatát is.
Több tér a mozgásra

Egy hónappal átadása után, október 1-jén az átalakított buszmegállót Budapest főpolgármester-helyettese, Szalay-Bobrovniczky Alexandra is meglátogatta. Mint elmondta, a Főváros is osztja a Coca-Cola azon célját, hogy a mindennapokban a sport is az emberek hétköznapi rutinjává váljon.
A főváros területén is egyre több street workout, és futópálya található, ami ehhez hasonlóan azt a célt szolgálja, hogy komolyabb előkészület vagy anyagi ráfordítás nélkül is tudjunk mozogni annyit, amennyire lehetőségünk van. Ilyen például a Feneketlen-tónál nemrég átadott street workout pálya és futókör. Gyakorlatilag kulcsrakész állapotban van a Fővárosi Önkormányzatnál egy sporttérkép, amelyen online elérhetőek a budapestiek rendelkezésére álló, ingyenesen igénybe vehető sportolási lehetőségek. – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Coca-Cola Testébresztő program az idén indult Európai Sporthét célkitűzéseivel összhangban, de már tíz éve az egészséges és aktív életmódot népszerűsíti és az elmúlt évtizedben több mint 3,3 millió embert mozgatott meg különböző szabadidő sport rendezvényeken. Tóth Valentin elmondta: „A Pestébresztő buszmegálló egy jelképes gesztus, amivel azt szeretnénk megmutatni, hogy szemléletváltással a mindennapi tevékenységeink részévé tehetjük a rendszeres testmozgást.”
A „sportosan” átalakított buszmegállóban rendezett sajtótájékoztatón jelen volt a Testébresztő program egyik nagykövete is, Katus Attila hatszoros világ- és kétszeres Európa aerobic bajnok. Ő azt hangsúlyozta, hogy bármilyen mindennapi tevékenység, akár a kutyasétáltatás, a bevásárlás vagy a lépcsőzés is szolgálhatja az egészségünket, amennyiben megdolgoztatja a keringésünket.

Napi félóra mozgás már elég lenne az egészséghez
Egy közelmúltban készült felmérés szerint az európaiak naponta, átlagosan 45 percet, vagyis évente 180 órát, egy egész hetet töltenek munkába járással. Ez gyakorlatilag olyan elvesztegetett idő, ami általában passzívan, várakozással telik el. Akik pedig a tömegközlekedés helyett az autózást választják, még több időt töltenek ülve, tétlenül.
Európában a mozgásszegény életmódból adódó munkából történő kiesés és az egészségügyi ellátórendszer megnövekedett költségei évi 31 milliárd, azaz 9000 milliárd forint kárt okoznak . Magyarországon a jórészt mozgáshiányra visszavezethető elhízás és az ebből származó betegségek kezelése – a Debreceni Egyetem tavalyi tanulmánya szerint – évente több mint 200 milliárd forintot emészt fel, amely a hazai GDP 0,73%-ra, az egészségkassza 11,6 százalékára rúg.
A jól ismert tömegsport rendezvények mellett – mint, amilyen például a Családi Mozgásfesztivál, a Női Futógála és a Tour de Pelso – a Testébresztő átfogó kampányt indított az aktív életmód népszerűsítéséért. A program nemcsak a busszal közlekedőket szólítja meg: azok, akik a 2-es villamoson utaznak, találkozhatnak a Coca-Cola Testébresztőt népszerűsítő villamossal is. A tornateremmé alakított buszmegállót sajnos csak a hónap végéig használhatják az arra járók.

Hozzászólások