Szoptatási- és csecsemőtáplálási Ambulancia a Honvédkórházban

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1992-ben nyilvánította augusztus 1-jét az Anyatej Világnapjává, augusztus első hetét pedig a Szoptatás Világhetévé. Ezen alkalomból örömmel adta hírül a Honvéd Kórház, hogy 2015.09.01-től Szoptatási-, és Csecsemőtáplálási Ambulanciát indítanak.
Az ambulancia célja az egészséges és beteg újszülöttek és csecsemők anyatejes táplálásnak segítése, az édesanyák szoptatással összefüggő problémáinak megoldása. Az alábbiakban olvashatnak néhányat a leggyakoribbak közül, amelyekben biztosan tudunk segíteni – olvashatjuk az ambulancia indulását hírül adó közleményben.

Az emlő anatómiai eltéréseiből adódó szoptatási nehézségek (lapos, befelé forduló bimbó),
Az emlőbimbót érintő gyulladások, fertőzések,
Túltelítődés, tejcsatorna elzáródás, emlőgyulladás és emlőtályog,
Anatómiai rendellenességekkel született újszülöttek szoptatásának támogatása,
Elégtelen súlyfejlődéssel járó kórállapotok laktációs támogatása,
Éretlen újszülöttek, koraszülöttek anyatejes táplálásának támogatása,
Krónikus beteg, gyógyszerszedő édesanyák szoptatási kérdései,
Hosszú távú szoptatással, hozzátáplálással kapcsolatos tanácsadás,
Relaktációval, indukált laktációval kapcsolatos elsődleges tanácsadás stb.
Az ambulancián rendel:
Dr. Sztahovits Petra (csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelölt),
Fazekas Anita (védőnő).

Mindketten a Magyarországon megszerezhető legmagasabb szintű szoptatási szaktanácsadói képesítéssel rendelkeznek és a nemzetközileg elismert IBCLC cím birtokosai. Emellett a kórházi fekvőbeteg, képi diagnosztikai (röntgen és ultrahang) valamint laboratóriumi és sebészeti háttérrel támogatva végzik a hozzájuk forduló kismamák szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatos teljes körű ellátását a probléma feltérképezésétől a terápiás javaslat megtételéig.

Rendelési idő:
hétfő:15-18 óra

Bejelentkezés és időpont egyeztetés:
tel.: 30/3125508 (H-P 14-16 óra között)
email: szoptatas.honved@gmail.com

Helyszín:
Budapest, Podmaniczky utca 109-111. (Rippl-Rónai utca felőli bejárat, magasföldszint, Koraszülött Utógondozó)

Honlap: honvedanyatejklub.blogspot.hu

Miért fontos a szoptatási ambulancia?
Nemzetközi és hazai szervezetek is megegyeznek abban, hogy a csecsemők táplálásának optimális módja a 6 hónapig tartó kizárólagos szoptatás, amely célszerű, ha legalább a gyermek egy éves koráig folytatódik a kiegészítő táplálás mellett.

Az anyatejes táplálásnak számos jótékony hatása van:

– a csecsemőre:
– védelmet nyújt akut fertőző betegségekkel szemben (légúti, gyomor-bélrendszeri, húgyúti),
– csökkenti az allergia és asztma kialakulásának esélyét
– hosszú távon védelmet nyújt a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség kialakulása ellen,

és az édesanyára is:
– a szoptatás csökkenti a szülés utáni vérzést, segít a várandósság előtti testsúly visszanyerésében és az első hat hónapban természetes fogamzásgátlóként hat,
– a szoptató édesanyák jobban tűrik a stresszt, kisebb a depresszió kialakulásának esélye.

Összességében elmondható, hogy ez a legolcsóbb egészségmegelőző módszer. A magyar édesanyák kb. 90 %-a kezdi meg a szoptatást, azonban ez az arány jelentősen csökken 4, majd 6 hónapos korra, amikor a kizárólag szoptatottak arány már csak 37%! Ahhoz, hogy sikeresek legyenek terveik megvalósításában, nemcsak elhatározásra, hanem támogatásra és helyes információkra is szükségük van.

A szoptató édesanyák problémáik megoldásához több egészségügyi szakembertől is kérhetnek segítséget. Általában védőnőjükhöz, gyermekorvosukhoz, szülész-nőgyógyászukhoz fordulnak.

Mivel a laktáció kérdésköre kevés hangsúlyt kap az orvosképzésben csakúgy, mint az egészségügyi szakdolgozók képzésében, az egészségügyi szakemberek kevés ismerettel és jártassággal rendelkeznek ahhoz, hogy a szoptatási problémákat orvosolják.

Ezért van szükség olyan, a humán laktáció területén képzett szakemberekre, akik segítik az édesanyát abban, hogy a nehézségeket áthidalva a szoptatás zökkenőmentesen folytatódjék mindaddig, amíg azt az anya és a gyermek kölcsönösen kívánják.

A laktációs szaktanácsadó (IBCLC) olyan specialista, aki a szoptató anya és a szoptatott csecsemő különleges igényeit szem előtt tartva megelőzi, felismeri, illetve segít megoldani a szoptatással kapcsolatos problémákat. Az IBCLC nem helyettesíti a védőnőt, csecsemős-nővért vagy a gyermekorvost, sokkal inkább együtt dolgozik velük, munkájával kiegészíti az ő munkájukat.

Hozzászólások