Erről beszélnek: az év védőnője Fazekasné Víg Andrea

A védőnők munkája nem túl látványos az átlagos állampolgár számára. A Magyar Védőnők Egyesülete 2011-ben megalapította az Év Védőnője díjat, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a védőnők a rengeteg teher, megfelelő anyagi és erkölcsi megbecsülés hiányában is lelkesen és teljes szívvel dolgoznak. A díjra a védőnőket kismamák, családok jelölik, történeteket írnak kedvenc védőnőjükről. A díj odaítélésében szakmai bírálók és neves közéleti személyiségek is részt vesznek.
Idén a 380 jelölt közül a kaposvári Fazekasné Vig Andrea körzeti védőnőé a megtisztelő cím. Andrea tizenöt éve védőnő, nagyjából 150 kisbaba és kisgyerek gondozását végzi körzetében a szülés előtti időszaktól iskolás korig. Ahogy az egyik körzetében lakó édesanya elmondta: Andrea nem csak a baba gondozásában és szoptatásában segít a családoknak, hanem lelki nehézségek esetén is lehet rá számítani. Andrea a védőnői képzettség mellett megszerezte a szoptatási szaktanácsadói (IBCLC) címet is 2011-ben, hogy még az addiginál is bőségesebb szakmai tudással segíthesse az anyákat. Ez a legmagasabb szintű végzettség ezen a területen. Az IBCLC cím megszerzése és megtartása rengeteg tanulással, több száz órás gyakorlati képzéssel, és az oklevél öt évenkénti megújításával jár. Ez sok időt és jelentős anyagi ráfordítást feltételez, amit csak a legelkötelezettebb segítő foglalkozásúak áldoznak a célra. Két ízben nyert már hasonló kitüntetést két olyan védőnői tanácsadói közösség, melyben laktációs szaktanácsadó IBCLC végzettségű védőnő is dolgozik, 2011-ben az egyik budapesti, II. kerületi közösség tagjaként Kovácsné Sárosi Tímea, 2013-ban a pomázi védőnők, közöttük Tóth Orsolya.
Nem véletlen, hogy az Év Bábája díj nyertese is több ízben került már ki a végzett szoptatási szaktanácsadók közül: 2006-ban Bálint Viktória budapesti (Szent Margit Kórház), 2011-ben Hasilló Annamária egri (Markhot Ferenc Kórház) szülésznő szerezte meg a címet.
A HelloBaby! csapata szeretettel gratulál, és további sikeres, örömteli munkát kíván Andreának, az anyukáknak és kisbabáknak pedig még sok ilyen elhivatott, igényes és szívvel-lélekkel dolgozó szakembert, mint ő.

Hozzászólások