Hogyan lehet levágni a kisbabák körmét?

Amikor megszületik a kisbaba, gyönyörű formájúak és érintetlenek körmöcskéi. Ám ahogy telnek-múlnak a napok, meglepő gyorsasággal nőni kezdenek, és a kicsi hamar össze-vissza karistolja az arcát. Vajon mit lehet tenni ilyenkor? Jöhet a babamanikűr?

W. Ungváry Renáta írása

NE vágd le!
Biztosan hallottál már róla, hogy ilyenkor nem a legjobb megoldás az azonnali körömvágás, mert az újszülött baba körmei még egészen a hegyükig össze vannak nőve az alatta levő hártyával. Ha ollóval esel neki, fájdalmat okozhatsz, nyílt sebek sokasága keletkezik, amelyek vérezhetnek, elfertőződhetnek. Sokszor látni pici babákat duzzadt, piros ujjbeggyel: ilyenkor bizony az elsietett körömvágás van a háttérben! Célszerűbb megvárni, amíg a köröm túlnő a körömágyon, elválik a hártyától, és magától töredezni kezd. Ilyenkor lehet elővenni a baba körömcsipeszt, amelynek segítségével könnyedén és sérülésmentesen lecsippentheted a lifegő részeket.

Adjunk rá kesztyűt?
Első hallásra jó ötletnek tűnik, de nem az! A kisbabának fontos érzékszerve a két keze. Segítik a mellbimbó, a mell megtalálásában, megnyugtatja magát ökle szopogatásával. Ezért ne korlátozd pici kesztyűk ráadásával ezekben a fontos mozgásokban.

Hogyan időzítsük a babamanikűrt?
A legjobb megoldás az, ha a mélyen alvó babánál próbálkozol. Így akkor is nyugodtan dolgozhatsz, ha még nagyon gyakorlatlan és bizonytalan vagy ebben a műveletben. Minél idősebb lesz a baba, annál inkább fogja éber állapotban meghiúsítani a körömvágást. Legtöbben úgy tiltakoznak ellene, mintha az életüket védenék! Lefogás és közelharc helyett ezért jobban teszed, ha az alvás békés pillanatait használod ki. Ahogy fejlődik értelme, egyre inkább meg fogod tudni beszélni vele, mi következik, megmutathatod magadon a körömvágást, így lassan csökkenni fog a félelme, és kevésbé kell hirtelen mozdulatokkal és az ezzel járó sérülésveszéllyel számolnod.

Csak saját eszközökkel!
A baba körmének kurtításánál tehát a legfőbb jó tanács a türelem. Várd ki, amíg eléggé megnőnek! Amikor pedig úgy látod, eljött az ideje a baba manikűrnek, csak a baba saját, alkoholos áttörléssel fertőtlenített eszközeit használd erre a célra. Ha véletlenül mégis sérülést okoznál, ebben az esetben kevésbé kell sebfertőzéstől tartani. Választhatsz körömreszelőt, lekerekített végű baba körömollót, vagy speciális baba körömcsipeszt – ezt a megoldást ajánlják a legtöbben.

Hozzászólások