44 felett már csak donorpetesejttel?

Egy tizenkét éven át folytatott kutatási projekt eredményeit értékelve a spanyol kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a termékenységi problémákkal küzdő, gyermekre vágyó, 44 évesnél idősebb nőknél a lombikprogram során ne saját petesejtjeiket használják fel, hanem fiatalabb donortól származó ivarsejtet.
Az ajánlást azzal indokolták, hogy 44 éves kor felett már csak 1,4 százalék az esélye annak, hogy a lombikprogramnak köszönhetően kisbaba születhet, míg 38-39 évesen még 24 százalékos az esély. Javasolják, hogy még 35 éves kor előtt fagyasztassanak be saját petesejtet azok a nők, akik csak később szeretnének gyereket vállalni – vagy vegyék fontolóra a másik nőtől származó, adományozott petesejt felhasználását.
A 4000-nél is több nő adatainak elemzéséből kiderül, hogy valamikor a negyvenes évek közepe táján következik be drámai mértékű csökkenés a termékenységben és a sikeres fogamzásban – mégpedig a petesejtek elöregedése miatt: 41-42 évesen az IVF kezelések 15,6 százaléka sikeres, ám egy évvel később már csak 6,6 százalék. Álláspontjuk szerint valamennyi, viszonylag idősebb korban gyermeket vállalni szándékozó nőt időben tájékoztatni kell ezekről az eredményekről, mert a hollywoodi sztárok történetei alapján könnyen azt a következtetést vonhatják le, hogy lényegében bármeddig halaszthatják a babavárást.
Lényegében hasonló eredményekről adtak hírt brit kutatók a Hammersmith kórházból, és hozzátették, a legtöbb érintett nőt sokkolja a hír, milyen mértékben csökkennek a sikeres fogamzás esélyei 42 éves kor után. Ezért különösen fontos, hogy a hiteles információkhoz hozzájutva reális elképzeléseik legyenek lehetőségeikről.
Nemrégiben adtunk hírt a 65 éves, négyes ikreknek életet adó német nagymama esetéről, aki szintén donorpetesejtek segítségével szülhette meg legifjabb gyermekeit.

Forrás:www.theguardian.com

Hozzászólások