Négy hasznos babás kiadvány, amit ingyen letölthetsz

Amikor az első gyereked születik, talán azzal a legnehezebb megbirkózni, hogy mindenki ellát tanácsokkal – csak éppen homlokegyenest ellenkezőekkel. Nagyon elbizonytalanító, hogy esetleg fogalmad sincs, kinek higgyél! Anyukádnak, aki téged és két testvéredet is felnevelte? Vagy anyósodnak, akinek négy gyereke van, köztük a párod? Vagy a barátnődnek, akinek már kettő van? Vagy az idős gyerekorvosnak, aki már sok gyereket látott, gyógyított? Vagy a védőnőnek, akinek meg ez a szakterülete?
Vagy egyszerűen kérdezd meg egy facebook csoportban, aztán szűrd le a hetvenhét válaszból, melyik lehet a jó?

Annyi bizonyos, hogy évtizedekkel ezelőtt lényegesen egyszerűbb volt a helyzet, akkor egyfélét írt és mondott mindenki, legalábbis nagyjából. Akkoriban meghatározott időközönként lehetett szoptatni, az éjszakai szoptatást tiltották. Az anyáknak hamar vissza kellett menniük dolgozni, ezért a legtöbb nagyobbacska csecsemő, kisgyermek bölcsődébe, óvodába került. A hozzátáplálást már pár hetesen elkezdték. A kizárólagos szoptatás időszaka legfeljebb pár nap, hét volt. Nem csoda hát, ha ilyen körülmények között már csodának számított, ha valaki kilenc hónapos korig szoptatni tudott. Ma egészen más a szakmai ajánlás, így az nyilvánvaló, hogy a korábbi módszerekkel nem valószínű, hogy célt lehet érni. Számos kutatási eredmény bizonyította, hogy a kizárólagos szoptatás védő hatású, és több szempont mérlegelése alapján hat hónapos korig célszerű csak anyatejjel kínálni a babát. A szoptatásnak azonban ezután is van értelme, célja. Védő szerepét betölti hat hónapos kor után is, sőt akkor is, ha már csak egyszer-kétszer szopik egy nap. Azzal párhuzamosan, ahogy nőtt a szoptatás időtartama, egyre több dolog kiderült arról is, hogy a szoptatás nem csak táplálási forma, hanem jóval több annál: megnyugtatás, hatásos álomba ringató módszer, a kommunikáció sajátos formája baba és anyukája között. Ráadásul abba is egyre többen gondolnak bele, hogy a szoptatás nem lehet olyan nagyon bonyolult: legalábbis akkor, ha az ösztöneikre hallgatnak. A következő kiadványokat jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki megbízható, kipróbált információkra vágyik, mégpedig olyanokra, amelyek nem aláássák, hanem támogatják a szoptatást, az igény szerinti bánásmódot a gyerekkel. Szerzői nemzetközi vizsgát tett szoptatási tanácsadók, illetve La Leche Liga tanácsadók.

Szoptatós füzet
Bevezetés a szoptatásba, minden fontos, alapvető információt tartalmaz, ami a sikerhez szükséges.

Meddig elég az anyatej?
Mikor kezdjük a hozzátáplálást és mivel? A leggyakoribb kérdések a szilárd ételek bevezetéséről és a glutén bevezetéséről.

Gond van a babád alvásával?
A szoptatás és alvás kérdései sokszor egymás tőszomszédságában merülnek fel. A szoptatás korlátozásától nem várhatod az alvásgondok megoldását, amelyek inkább a baba idegrendszeri fejlődésével függnek össze. De talán az is segít, ha tudod, mi a normális.

Hogyan változik a szoptatás a baba fejlődésével párhuzamosan?
Eleinte talán megrémít a folyamatos készenlét, hiszen órákig mellen lehet a baba, vagy nagyon sokszor visszakívánkozhat. Olvasd el itt, hogyan fog ez változni már a közeli jövőben!

Hozzászólások