A gyerekek belső óráját ki állítja át?

Szombatról vasárnapra virradó éjjel egy órával VISSZA kell tekerni a mutatókat! Az okostelefonok, számítógépek maguktól is átállnak, ám a BELSŐ ÓRÁNK ÁTÁLLÍTÁSA NEM MEGY ILYEN KÖNNYEN. Különösen a kicsik mutatóit nehéz előre vagy hátra tekerni.

Kell ezzel egyáltalán foglalkozni? Ha nincs kényszerítő okod, hogy meghatározott időben keljetek és feküdjetek, akkor fölösleges bármin is módosítani. A gyerekek még automatikusan úgy működnek, ahogy az évszakok múlása, a nappalok és éjszakák váltakozása diktálja. Jellemzően hamarabb (a nappal) kelnek a nyári időszakban és később feküsznek, ha szerencsénk van, kiegészítik ezt egy kiadós déli sziesztával. A téli időszakban pedig rendszerint hamarabb lefektethetők.

Ha később lehet kelni
A munka- és iskolakezdés, óvodakezdés, egyéb kötelezettségek azonban többnyire szükségessé teszik, hogy igazodjatok az óraátállításhoz. Ebben segítségedre lehetnek a következő tippek:
– Naponta negyed órát módosíts a megszokotthoz képest. Vagyis: negyed órával később fektesd le, negyed órával később ébreszd. Ez általában olyan kicsi különbséget jelent a megszokotthoz képest, hogy nem jelent különösebb nehézséget a bevezetése.
– A későbbi lefektetést többnyire könnyebb kivitelezni, mint tavasszal a fordítottját.

Szoptatás és óraátállítás
– Ha igény szerint szoptatsz, az segítségedre lehet abban, hogy a baba könnyebben feldolgozza a változásokat és alkalmazkodjon ezekhez.
– Ha szigorú időbeosztás szerint szoptatsz, a negyed órás eltolás szabályával hidalhatod át a nehézségeket.

A tapasztalatok szerint akár két hétig is eltarthat egy gyereknél, amíg a belső órája is alkalmazkodik az időeltolódáshoz. Kitartás!

Hozzászólások