Így szoktasd rendszeres fogmosásra!

Mint sok más tevékenység esetében, a legnagyobb sikert a fogmosás terén is személyes példamutatással érhetjük el.

A fogmosás az első fogacskák kibújásával kezdődhet, persze még főleg felnőtt irányításával. Legjobb, ha kezébe adod a kis babafogkefét, és finoman irányítod a kezét. Már önmagában a rágcsálás, dörzsölés kiváltotta fokozott nyálelválasztás is tisztítja a fogakat. Ne légy türelmetlen, ha a csak második évben kezd érdeklődni a komolyabb művelet iránt. (Vagy még később.) Ilyenkor még nincsen szükség fogkrémre, nem is az alaposság, inkább a rendszerességre szoktatás a lényeg.

Mivel?
Jó, ha időben szokni kezdi az eszközt! Ehhez remek választás a drogériákban kapható fogápoló készlet, amely az első fogak áttörésekor is hasznos fogdögönyöző buzogányt, kicsit későbbre gumi sörtéjű fogkefét, valamint puha, rövid fejű fogkefét tartalmaz. Add a kezébe napi rendszerességgel a korának megfelelőt, amit aztán rendszeresen, körülbelül két-három havonta cserélj le. Fertőző betegségek esetén gyakoribb váltás is indokolt lehet. Ha már nem lesz számára ismeretlen tárgy a fogkefe, könnyebben rászokik később a rendszeres használatra.
Eleinte fogkrém nélkül, 1-2 éves korban már fogkrémmel is moshat fogat, de számíts rá, hogy jócskán le fog nyelni a pasztából, ezért inkább csökkentett fluoridtartalmút, vagy menteset érdemes beszerezni. A fluorid lenyelve a fogak elszíneződését okozza azon túl, hogy émelygést, hányást, allergiát is kiválthat.

Hogyan?
Körkörös mozdulattal, puha fogkefével, a fogak minden oldalát tisztítsuk meg. Mivel a kicsik még sokáig nem érik el a rágófogak felszínét, jó darabig segítségre szorulnak. Ne dörzsöld erőteljesen a fogak tövét, könnyen begyulladhat az íny!

Tedd vonzóvá a fogmosást!
Legyen a gyerek számára elérhetően, szemmagasságban tükör, amiben láthatja magát közben. Vannak gyerekek, akinek a fogmosó víz köpködése a legjobb móka, ezért minden fogfelszín mosása után köpjetek párat!
Vehetsz a lepedéket megszínező tablettát, amelynek segítségével jól láthatóvá válik, hol kell tisztítani a fogacskákat.
Lehet, hogy a kedvenc játszótárs, maci, vagy kutyus segítségére lesz szükséged, mossátok meg az ő fogát is!
„Én mosom a tiédet, te az enyémet!” – így biztosan menni fog.
Nagyobb gyereknek homokórát, vagy tojásfőző konyhai órát tehetsz a fürdőbe, ami mutatja a percek múlását, jópofa a külseje, esetleg percenként fel is húzhatjuk, ha bírjuk a csörgését.
Vannak gyerekek, akiknél nagyon bejön az elektromos fogkefe. Ennek a használatát is tanulni kell, de alapos, megbízható tisztítást garantál.

Ami segít a fogak egészségének megőrzésében:
• szoptatás
• anyatejes táplálás
• édes, cukros ételek és italok kerülése
• nyers zöldség, gyümölcs rágása

kariuszesbaktusz
Könyvajánlatunk óvodás kortól: Thorbjörn Egner: Káriusz és Baktusz
Scolar Kiadó, 2013
Szórakoztató és egyben tanulságos mese a fognyűvő manókról. Csak meg ne szeressétek őket!

Dalocskák, animációk
A YouTube-on írd be a keresőbe: “Brush Your Teeth”, és máris sorjáznak a jobbnál jobb angol dalocskák, rajzfilmecskék a fogmosásról. Hátha ez is segít a kedvcsinálásban!

Szerző: Csörgő Andi

Megjelent a HelloBaby! 2015. február-márciusi számában. Legyél Te is rendszeres olvasónk!

Hozzászólások