Hat tipp, hogyan kerüld el a hólyaghurutot

Már megint szaladnom kell! – A felfázás, pontosabban húgyúti fertőzés legszembeötlőbb tünete az egyre fájdalmasabbá váló, igen gyakori vizelet ürítés. Sokszor egészen misztikusnak tűnik, miért jelentkezett már megint ez az ismerős, kellemetlen érzés!

Önmagában az, hogy mezítláb futkostál, hideg padon ültél, fáztál, nem hajlamosít hólyaghurutra. A jellegzetes tünetek elsősorban bakteriális fertőzés következtében alakulnak ki, és a nem kellően végiggondolt kezelések hatására válhatnak hosszan tartó, újra és újra kiújuló, krónikus panasszá.

Honnan jön?
A fertőzés forrása csaknem minden esetben a saját tested, a nem megfelelő intimhigiénia. A végbélnyílás környékén található, a bélből származó egyes baktériumok szex vagy más behatás miatt a húgycsőnyílásba sodródhatnak, s mivel a női húgycső meglehetősen rövid, hamarosan meg is találják útjukat az ideális szaporodási feltételeket biztosító húgyhólyagba.
Nem véletlenül hívják a betegséget angolul honeymoon cystitis-nek: az elnevezés a mézeshetek hevesebb, gyakoribb szexére utal, amely óhatatlanul is növeli ennek a fertőzéstípusnak a kockázatát. Szexuális partner váltás idején is előfordulhat, míg le nem játszódik a két fél egyedi baktériumflórájának összehangolódása. Ugyancsak gyakori egészségügyi beavatkozások, például katéterezés után, mert az eszköz bevezetése során szintén bejuthatnak nemkívánatos mikrobák a húgyutakba.

Nem kell állandóan mosakodni!
1. A túlzásba vitt intimhigénia is árthat, mert kommersz szappanok, tusfürdők, antibakteriális lemosók komolyan károsíthatják az intim területek természetes védelmét, kémhatását.
Inkább a következő lépésektől várhatod, hogy végleg elköszönhetsz a hólyaghuruttól:
2. Pisilj szex előtt és után is! Ezzel természetes átöblítés biztosítasz.
3. Igyál sokat, de ne cukros leveket, hogy legyen mivel átmosni a húgyhólyagodat! A legjobb megoldás a medveszőlőlevél tea, napi kb. két liternyi mennyiségben. Keserű, de hatásos!
4. Ha pisilned kell, lehetőleg ne tartogasd sokáig!
5. Használj olyan szappant, mosakodó gélt, amely segíti a védelmet jelentő tejsavbaktériumok életben maradását és elszaporodását, illetve támogatja az ideális savas (3,8-4,2-es PH) kémhatás fennmaradását az intim területeken.
6. Partnered intim higiéniája épp olyan fontos, mint a tiéd! Ő is használhatja a bőr természetes savköpenyét támogató szappanféleségeket.

+ Ha már benne vagy, nagyon jótékony hatású az intenzív meleg!

Megjelent a HelloBaby! magazin 2015. február-márciusi számában. Legyél Te is állandó olvasónk!

Hozzászólások