Megszűnt a Ciris – mi lesz a fagyasztott embriókkal? KÖZLEMÉNY!

A Ciris Budapest bezárása miatt 2012. szeptember 28-án 23 órától október 29. hajnali egy óráig több, mint 400 embrió és egyéb minta került átszállításra, az embriókról – amennyiben a jövendőbeli szülők nem rendelkeznek másként – a továbbiakban egy másik meddőségi központ, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet szakemberei gondoskodnak.

„Létezett egy szerződés a Ciris Budapest Kft., valamint a leendő szülők között, amelyek a Ciris  Budapest Kft. megszűnését követően már érvényüket vesztik. Ez az oka annak, hogy új szerződésekre van szükség, amíg azonban ezek életbe lépnek ideiglenesen a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet gondoskodik az embriókról. A Ciris Budapest Kft. alapítója és volt orvosigazgatója Dr. Vereczkey Attila, aki 2009-ben kivált a Ciris Budapest Kft-ből, és megalapította a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézetet, ez volt az oka annak, hogy a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet elvállalta a fagyasztott embriókról való további gondoskodást. Természetesen a szülők dönthetnek amellett, hogy ez legyen a végleges megoldás, de arra is lehetőségük nyílik, hogy más intézetbe szállítassák embrióikat. Fontos, hogy a petesejtek fagyasztására Magyarországon csak speciális esetekben van lehetőség, például ha bizonyos egészségügyi indikációk merülnek fel, ezért a Versys Klinikára kizárólag embriók, valamint spermaminták érkeztek. Az embriófagyasztás jogi feltétele, hogy a két szülő, akik lehetnek házastársak, vagy élettársak is együttesen nyilatkozzanak az embrió további sorsáról. Ez alól kivétel, ha egy nő donorsperma segítségével vállal gyermeket, így ebben az esetben elegendő kizárólag az ő nyilatkozata. A jövendőbeli szülők legfeljebb 10 éves időtartamra kérhetik a fagyasztást, ha az embriók nem kerülnek felhasználásra, akkor ezt követően a jogszabály alapján megsemmisítik őket. Természetesen rendelkezhetnek ennél rövidebb időre is, illetve arra is lehetőségük nyílik, hogy kutatási célra ajánlják fel embrióikat. Ha a pár lefagyasztja az embrióit, és útjaik külön válnak, akkor a későbbiek során nincs lehetőségük arra, hogy volt párjuk döntése ellenére egyedül, vagy új társukkal szülessen gyermekük a lefagyasztott embriókból, erre ugyanis csak akkor van lehetőség, ha mindketten úgy nyilatkoznak, hogy az embrió beültetését engedélyezik.” – tudhattuk meg Dr. Egri Zsuzsától, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet jogászától.

„Az embriók átszállítása során különleges biztonsági intézkedésekre került sor, ezek közé tartozott, hogy az embriókat szállító szigorúan őrzött jármű nem léphette át a 10 km/órás sebességhatárt. Ezeket az embriókat kétféle technikával fagyasztották a korábbiakban, melyek közül az úgynevezett hirtelen fagyasztás, vagyis vitrifikáció különösen nagy figyelmet kívánt a szállítás során. Ez az eljárás sokkal korszerűbb, mint a korábbi módszer, mivel megakadályozza a jégkristályok képződését és ezáltal az embrió károsodását a fagyasztás során. Szállítás szempontjából azonban fokozott odafigyelést tett szükségessé, hogy az ezzel a technológiával fagyasztott embriókat egyenként fagyasztják, illetve nem lehetett a szállítást megelőzően kivenni Őket a tankból, mivel ebben az esetben felolvadtak volna” – tudhattuk meg Dr. Nánássy Lászlótól, a klinika laborvezető embriológusától.

„A szükséges biztonsági előírásokat betartva az embriók természetesen biztonságban és sértetlenül megérkeztek, jelenleg folyékony nitrogéngőzben, – 180 fokon tárolva várják sorsukat, amely megfelelő körülményeket biztosít számukra a továbbiakban.” – nyilatkozta Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet orvosigazgatója.

 

Hozzászólások