Kiállítás a születés kultúrájáról

A különböző történeti korok és társadalmi rétegek gyermekáldással kapcsolatos kulturális viselkedését mutatja be a veszprémi Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum szombaton megnyíló tárlata.

A kiállítás kultúrtörténeti megközelítésben kíséri végig a kisgyermek megszületését, a kapcsolódó (nép)szokásokat a várandóságtól a szülésen, a gyermekágyon, a keresztelőn át a kisgyermek első néhány évéig. A hagyományos népi kultúra emlékei mellett XXI. századi tárgyakkal, fényképekkel, szokásokkal is megismerkedhetnek a látogatók.

A kiállítás egyik célja, hogy a kérdéseket vessen fel a várandóságról, a gyermeknevelésről. Ezek közé tartozik például a termékenység, valamint a rendellenességek megelőzése, a felkészülés a szülésre, az életmód a szülés előtt, a gyermek világra jövetelének lefolyása, az anya és az újszülött ellátása. A tárlat másik célja pedig aktuálissá tenni a születés témáját, felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekvállalás, -nevelés egy természetes állapot.

A tárlat 2013. augusztus 31-ig várja a látogatókat.
A kiállítás kifejezetten gyermekbarát, rengeteg játékkal várják a kicsiket és a nagyokat is. Lesz daruhajtogatás, be lehet bújni egy szülőcsatornát megjelenítő papírformába, meg lehet nézni egy kórházi vizsgálóasztalt, gyermeksarkot alakítanak ki.

 

forrás: mti

Hozzászólások