Már kapható a Down-kórt kimutató teszt

 

Down-szindróma kiszűrésére alkalmas magzati diagnosztikai teszt került piacra Németországban és több más európai országban. A termék megjelenését számos vita kísérte, mert a bevezetés ellenzői szerint a teszt forgalmazásának hatására növekszik majd az abortuszok száma.

A LifeCodexx elnevezésű, élettudományokkal foglalkozó német cég PrenaTest márkanevű terméke a gyártó közleménye szerint kizárólag a várandósságuk 12. hetében lévő nőket célozza meg, különösképpen azokat, akiknél magas a kockázata annak, hogy Down-szindrómás gyereket hoznak világra. A teszttel az állapotos nők vérmintájából lehet megállapítani, hogy a magzatnál jelen van-e a Down-szindrómára jellemző kromoszóma-rendellenesség.

Júniusban a Down-szindrómás szervezetek nemzetközi szövetsége, amely tizenhat ország harminc szervezetét tömöríti, tiltakozott az ilyen jellegű tesztelés ellen az Európai Emberi Jogi Bíróságnál. A tiltakozók arra hivatkoztak, hogy a bíróságnak védenie kellene a Down-szindrómás emberek élethez való jogát.

A teszt forgalmazására először Svájc adott engedélyt a múlt hónapban. Mostanra már Németországban, Ausztriában és Liechtensteinben is elérhető a diagnosztikai teszt, amellyel elkerülhető a magzatvízből való mintavétel invazívnak számító módszere. Jelenleg ezt a beavatkozást, az amniocentézist végzik el a várandósság 16. hetében, ha magas a Down-szindróma kockázata.

 

 

(Forrás: Index)

Hozzászólások