A kemoterápia nem veszélyes a babára

Azoknak a nőknek a gyermekeiben, akik a terhesség alatt kemoterápiában részesültek, semmilyen nemkívánatos hatást nem tapasztaltak, éppen olyan jól fejlődtek, mint a teljes populáció gyermekei.

A vizsgálatot dr. Frédéric Amant, a belgiumi Leuveni Katolikus Egyetem munkatársa vezette. A kutatók 68 olyan nőt vontak be a vizsgálatba, akik átlagosan 3–4 kemoterápiás cikluson estek át terhességük alatt. A rákot átlagosan a terhesség 18. hetében állapították meg ezeknél a nőknél. Összesen 70 gyermek állapotát vizsgálták meg, akiknek életkora a vizsgálat idején 1,5 évestől 18 évesig terjedt.

Tesztek egész sorát végezték el a gyermekeken, hogy felmérjék egészségi állapotukat és fejlődésüket. Ezek közé tartozott az IQ-teszt, az EKG, az echokardiográfia és egy részletes kérdőív, amely az egészségi állapotra és a fejlődésre vonatkozó kérdéseket tartalmazott. Az 5 éven felüli gyermekekben ezeken kívül elvégeztek egy verbális tanulási tesztet, egy figyelmi tesztet és audiometriát is, szüleik pedig kitöltöttek egy olyan kérdőívet, amely a gyermek viselkedésére vonatkozott. A gyermekek egyéb jellemzői is – viselkedésük, általános egészségi állapotuk, szívük mérete és működése, hallásuk és növekedésük – az általános populációban mért értékeknek felelt meg.

Mint a szerzők írták: „A terhes nőknél is ugyanazon irányelvek alapján kell dönteni a kemoterápiáról, mint a nem terheseknél. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy már a 14. gesztációs héttől el lehet kezdeni a kemoterápiát, csak nagyon oda kell figyelni a terhesgondozásra.”

Forrás: MedicalOnline

Hozzászólások