Új laboratóriumi centrifuga a koraszülötteknek

 

Évente mintegy 3000 újszülött és koraszülött vérvizsgálata válik biztonságosabbá annak a laboratóriumi centrifugának a segítségével, amelyet a Peugeot ajánlott fel a Semmelweis Egyetem II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályának.

Korábban egy 1968-ban gyártott centrifugát használtunk a klinikán, de az már többszörösen túlszolgálta az életidejét, javíthatatlanná vált. A klinikán nem működik házi laboratórium, az ágy melletti vércsoport-vizsgálat, transzfúzió végzéséhez, a bilirubin vizsgálatához pedig nélkülözhetetlen ez a készülék – hangsúlyozta Dr. Nobilis András, osztályvezető főorvos.

Több mint 140 éve, abban a korban egyedülálló módon a Peugeot tulajdonosai szociális intézményeket vezettek be: betegségi segélyt, ingyenes beteggondozást, biztosítást, kórházi ellátást, nyugdíjjárulékot kaptak a dolgozók, gyermekeiket pedig iskoláztatták. A gondoskodás, a felelősségvállalás azóta is fontos szerepet tölt be az oroszlános márka életében – emelte ki Kutas Gábor György, a Peugeot Hungária Kft. ügyvezető igazgatója a készülék átadása kapcsán.

2011-ben a II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív és Újszülött Osztályán több mint 3400 újszülöttet és 880 koraszülöttet láttak el, ami csaknem kétszerese volt a hat évvel korábbinak. Az itt ápolt gyermekek között egyre magasabb számban fordulnak elő igen kis súlyú, 1000 gramm alatti koraszülöttek, az elmúlt évek legkisebb gyermeke 360 grammal jött világra.

A koraszülötteknek akár naponta többször is szükségük van vérvizsgálatra. A most kapott laboratóriumi eszköz az intenzív ellátást segíti, alkalmas többféle centrifugafejjel a különböző módon levett vérminták lepörgetésére, így kis vérmennyiségből lehet a koraszülöttek vérkémiai paramétereit meghatározni. Az 1 millió forint értékű új készülék segítségével a klinika egyszerűbben és biztonságosabban tudja elvégezni ezeket a méréseket.

 

Hozzászólások